Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Algemene Herintreder tips...

Speciaal voor de beginnende en herintredende windsurfer.

Moderators: christiaan1111, Jurjen

Plaats reactie
De volgende info is voor mensen die (weer) willen gaan windsurfen en die al weten dat je daar een surfplank, een zeil, water en zelfs wind voor nodig hebt. Dus iets dieper dan de (very) basic info in stickies. Maar ook weer niet te specialistisch. Alth

Algemene Herintreder tips...

Bericht door De volgende info is voor mensen die (weer) willen gaan windsurfen en die al weten dat je daar een surfplank, een zeil, water en zelfs wind voor nodig hebt. Dus iets dieper dan de (very) basic info in stickies. Maar ook weer niet te specialistisch. Alth » wo feb 28, 2007 10:15 pm

De volgende info is voor mensen die (weer) willen gaan windsurfen en die al weten dat je daar een surfplank, een zeil, water en zelfs wind voor nodig hebt. Dus iets dieper dan de (very) basic info in stickies. Maar ook weer niet te specialistisch. Althans, dat was mijn bedoeling. Als mensen fouten zien of additionele info noodzakelijk vinden, schrijf het er aub bij. Graag zelfs!

Na een research project en lang nadenken over het kopen van surfspullen heb ik hier een samenvatting gemaakt van mijn ervaringen, bruikbaar voor beginners en herintreders die spullen willen kopen. Mijn meeste tips zijn bestemd voor mensen van ongeveer 75-80 kilo, maar heb je een ander gewicht dan heb ik geprobeerd er wat extra info. bij te zetten zodat je toch nog geholpen kan zijn.

Vooarafgaand: ik ben geen profi, mijn tips zijn slechts gebaseerd op eigen koopervaring, en daarbij ben ik vaak geholpen door dit forum.
M.a.w. het is dus goed mogelijk dat ik hier en daar een verkeerde tip geef, maar als dat zo is dan is die waarschijnlijk onder in de reacties gecorrigeerd. Kortom: dit alles is een "hinweis", een opsomming van e.e.a.
Over Surfmerken zeg ik niets, dat is persoonlijk denk ik.

Er zijn grofweg 3 manieren om surfspul te bemachtigen:

1: Ga naar een winkel, koop alles nieuw en spend a fortune: 2000 euro alles inclusief? :lol:

2: Marktplaats: koop een (ouder) setje en betaal relatief waarschijnlijk toch teveel voor een gebruikt setje. Dit kan wel goed gaan, maar ikzelf heb er geen ervaring mee.... Sinds 2001 zijn de windsurfspullen (boards bijv.) toch wel erg veranderd heb ik begrepen, dus alles voor die tijd is niet echt veel meer waard. (surfspullen.nl of dit forum biedt ook veel aan) Op marktplaats is het veelal (niet 100%) oude troep, en vaak veel te duur. Op surfspullen.nl en hier op dit forum is het spul vaak wat beter en nieuwer, en de prijzen wat realistischer.

3: Do research, lees over de juiste maten op bijv. dit forum en koop zo weinig mogelijk met een zo breed mogelijk inzetbereik. Koop veel nieuw surfspul, maar wel relatief goedkoop. Bijv. van vorig jaar of het jaar ervoor. Alles nieuw, maar omdat het niet het nieuwste van het nieuwste is, goede kortingen. Voor "goedkoop" en overjarig maar wel nieuw spul zijn Duitse internetshops ideaal.

Ik heb optie 3 gekozen en dit gaat als volgt.


Boards:

Voor een beginner (dass hei°ƒÅ¸t: iemand die al wel een beetje heeft geklungeld op een deur en toe is aan een eerste funboardje/freerider) of een herintreder die al lekker heen en weer kan varen, iemand van omme en nabij de 75-80 kilo: zoek een leuk freeride boardje van ongeveer 67-70 cm. breed en ergens rond de 120-125 liter.
Dan kan je surfen vanaf 3 tot ruim 5 BFT, misschien een beetje 6? De betere surfer (geen idee wie ik hiermee bedoel eigenlijk) rekent in knopen en surft meestal vanaf 11 knoopjes.

Weeg je 60-70 kilo, neem je iets rond de (110-) 115 liter en weeg je 90-100 kilo, ga dan op dieet :lol: en zoek iets van zo'n 135 liter.

Later kan je dit plankje dan weer verkopen, als je beter bent geworden, of je houdt het als lichtweer plankje en neemt een speelplank erbij voor hardere wind, zeg vanaf 5-6 BFT.

Ga je op zee surfen, dan kan je soms ook met iets minder volume toe (zeg 5 of max. 10 liter minder).

In principe zijn de meeste planken goed, maar als je echt 500-700 euro wilt uitgeven, moet je de Duitse Surf of de Engelse Board tests proberen in te zien, zodat je kan kijken of je toekomstige plank wel bij je "past".

Nieuwe planken kan je "goedkoop" in Duitsland vinden bij internetshops zoals Sport-Roth of Keppler Surf. Voor 649-700 euro heb je een nieuw model van afgelopen jaar, wat een goede deal kan zijn. In vergelijking met de Duitse internet shops zijn de Nederlandse winkels relatief wel wat duurder. Maar wel handiger natuurlijk als er iets stuk gaat of je wilt eens een praatje maken met een winkelbediende, dat de winkel dan in Nederland is.

Zeilen:

Freeride zeilen zijn zo'n beetje de zeilen waar je je op moet richten.
Zeilen met cambers moet je niet willen, want die tuigen moeilijker op, die moet je kunnen trimmen, zijn (volgens mij) duurder, en ook zwaarder en gewoon wat meer voor gevorderden. Ze geven een wat beter profiel zodat je (bijv./ook met minder wind) meer "uit je zeil kan halen". Maar voor beginners of herintreders niet bevordelijk en noodzakelijk. Eerst gewoon lekker gaan (her-leren) surfen.

Zeilmaten:

Hangt van je gewicht en vaarkunnen af. Weeg je wat zwaarder en/of kan je het al beter dan gemiddeld, dan neem je meestal een ietsje groter zeil.
Met een plank van 125 liter neem je meestal een zeil van 6.0-6.5 m2. Kan je het weer een beetje oppakken, als je dan de smaak te pakken hebt neem je er een 7.5-8.0 m2 zeil bij voor rond de 4 BFT. Weeg je lichter, zeg bijv. 60-kilo, neem je de iets kleinere maten, en andersom.

Ga nooit buiten de zeilenrange van je plank. De surfplanken zijn ontworpen om bij bepaalde zeilmaten goed te surfen, het is dan ook (meestal) zinloos dit niet op te volgen.
Tenzij je heel veel geld hebt, wil je natuurlijk met zo min mogelijk zeilen de meeste (wind-) condities afdekken. 2 Zeilen geeft je voorlopig meer dan genoeg speelruimte.

Belangrijk bij je keuze voor de zeilmaten, zijn ook de vragen hoeveel masten en gieken je erbij wilt of zal moeten kopen. Een 7.5 Gaastra Matrix bijv. uit 2005 past nog in een 2.20 giek, die van 2006 dus niet en dan moet je weer een andere/grotere giek hebben. Opletten dus.

Giek:

Koop een Aluminium giek. Carbon is duur en wordt interessant als je beter weet wat je wil en kan. Voordeel van Carbon is dat het lichter/stijver/sterker kan zijn :roll: . Neem een giek rondom 1.60-1.70 tot en met 2.20-2.30. Maar kijk dus eerst precies naar de maten van je (2) zeilen.

Mast:

Meer dan 55% Carbon heb je als herintreder eigenlijk niet nodig. Meer carbon in je mast betekend een duurdere, een lichtere en een kwetsbaardere mast die lekkerder surft, maar als beginner/herintreder is 55% prima. Sterk genoeg, relatief licht genoeg en niet te duur. De handigste maat is veelal 4.60. Met een verlenger kan je dan behalve een 6.0-6.5 ook een iets groter zeil erop zetten.

Welke mast je nodig hebt qua lengte hangt af van de LUFF van je TWEE zeilen. Als je een zeil hebt voor een 4.30 mast, en een zeil hebt waar een 4.60 mast in moet, kan je dus ZEKER NIET ALTIJD een 4.30 mast met een mastverlenger 30 cm. verlengen en zo de juiste maat denken te hebben. Als er op je grotere zeil namelijk bijvoorbeeld staat: Mast: 4.60; Luff: 4.89, dan moet je dus je 4.60 mast met 4.89-4.60= 29 centimeter verlengen, om zo mast + verlenger op een totale lengte van 4.89 te brengen.
Een 4.30 mast zou dan moeten worden verlengt met 59. cm. en dat gaat (bijna) niet.

Misschien is een 4.60 mast weer (net) te groot voor je kleinere zeil, maar met een vario top (een verstelbare "top") in je kleinere zeil (hierbij ga ik dus bijv. uit van een combi van een 6.0 en een 7.5 zeil) kan je de iets te lange mast nog goed varen. Als je mast bijv. 5 cm. "uitsteekt" is dat in de regel geen probleem. Let er dan wel op dat je een zeil koop met een vario top of een adjustable top, want dat heeft niet ieder zeil.

Een mast verlenger:

Deze heb je dus altijd nodig, want onder aan je mast zelf zit een groot gat die niet op je powerjoint past. Je powerjoint is het verbindingsstuk tussen je base plate (dat ding wat je aan je plank bevestigd) en je mastverlenger. In een mastverlenger zit wel zo'n gat, dus een verlenger is noodzakelijk.

Koop gewoon een aluminium verlenger.
Afhankelijk van je zeil keuze bepaal je de lengte van je verlenger. De mastverlenger kan je meestal ook op "0" zetten, soms kan je hem op zijn kleinst op "2" (cm.) zetten, en dan verleng je dus eigenlijk niet of amper maar dient het als verbindingsstuk.

Meestal gaan ze tot ongeveer 48 cm. Op een mast van 4.60 kan je dus meestal ongeveer 48 cm. verlengen en dus een zeil erop zetten met een LUFF van 4.60+48= 5.08 m. Wat je eigenlijk moet proberen is om niet meer dan een centimeter of 30-35 cm. te verlengen. Het 5.08 m. voorbeeld is dus te lang. Verleng je veels teveel, dan kan je verlenger afbreken of beinvloedt het je zeil negatief.

Koop je een te kleine verlenger, dan kom je misschien te kort voor een groter zeil, koop je een te lange verlenger, gaat ie misschien niet HELEMAAL in je mast (want die wordt namelijk steeds ietsjes dunner naarmate die omhoog gaat) en kan je 'm dus niet op "0" of "2" cm. zetten en kan het zijn dat je kleinste zeil niet goed past op je mast. Even goed rekenen dus voordat je je zeilen en mast koopt.


Baseplate en Powerjoint:

Koop het meest gebruikte systeem. Volgens mij het (Europese?) "pin-" systeem.

Trapeze:

Je hebt zit en heuptrapezes. Zit trapezes zijn meer voor goed gevorderden, en speeders die met een zittrapeze meer naar buiten kunnen hangen en dus meer tegenwicht kunnen geven aan hun (dus) grotere zeilen en daardoor harder gaan. Het schijnt een nogal persoonlijke keuze te zijn, maar de meeste surfers (zeker herintreders en beginners) hebben meer aan een heuptrapeze. Daarmee heb je meer bewegingsvrijheid, kan je makkelijker in- en uithaken en is makkelijker in gebruik. Beter geschikt dus. Pasvorm, en dat 'ie lekker zit en aansluit is het allerbelangrijkst. Dus je moet eigenlijk toch naar de winkel.

Trapezelijntjes:

De meeste "Prof's" hebben maat 28" inch, oftewel 71 cm. Is misschien wat lang, maar het schijnt het beste te werken voor hen en "ze" raden het de meeste surfers aan, ook voor iets kleinere mensen. Koop gewoon een goedkoop setje met "fixed" aansluiting, die variolijntjes (verstelbaar) schijnen vaak los te schieten of te verschuiven.

Vinnen:

Zit onder je plank, hoef je voorlopig geen nieuwe te kopen. Volgens mij, tenminste, dat lijkt me het meest logisch, is je standaard vin zoals ie bij je board komt een "gemiddelde" vin. Daarmee bedoel ik, het best geeigend voor het gemiddelde zeil van je plank. Is de zeilen range van je plank bijv. 5.5-7.5, dan zal je vin voor een 6.5 zeil het meest geschikt zijn. Mijn tip hier is: ga eerst maar varen met de standaard vin, dan leer je later wel of en wat voor 2e vin je erbij wilt.

Wetsuit:

een 5 mm. wetsuit is prima om mee te surfen als het (echt) koud is. Als je echt alleen een wetsuit nodig hebt voor surfen in de "randen van de zomer" :-? dan heb je genoeg aan 3 mm.
Er zit veel verschil in prijzen, maar hier geldt net als bij de trapeze, pasvorm is het allerbelangrijkst. Weer naar de winkel dus en passen en proberen.

Waar surfen:

http://www.surfspots.nl/

Gebruikersavatar
FreakyFree
Forever a Freak
Forever a Freak
Berichten: 1848
Lid geworden op: di aug 06, 2002 12:48 pm
Surf spul: T1, Fanatic, North Sails 5.4 t/m 11.0

Bericht door FreakyFree » wo feb 28, 2007 11:32 pm

Hulde! Goed verhaal, duidelijk en een goede kapstok voor verdere vragen van herintreders. Kan hier niet een sticky van gemaakt worden?

Gebruikersavatar
Yann.*
Funboarder in spe
Funboarder in spe
Berichten: 101
Lid geworden op: ma okt 16, 2006 2:33 pm
Surf spul: Tabou Rocket, Exocet Warp S85, Gaastra GTX 7,8 - Gaastra Vapor 9.3.

Bericht door Yann.* » wo feb 28, 2007 11:45 pm

Zeer duidelijke goede uitleg! :o :D

Gebruikersavatar
Tiga 26
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1651
Lid geworden op: do feb 26, 2004 3:40 pm

Bericht door Tiga 26 » do mar 01, 2007 12:47 am

Twee dingen waar ik het iig niet mee eens ben.

Vinnen> Uit mijn ervaring is de standaard vin meesal niet gemikt op het gemiddelde gebruik, maar op lowwindeigenschappen. Meestal iets te groot dus. Trucje wat fabrikanten volgens mij gebruiken om hun boardjes makkelijker te laten lijken. Niet altijd zo, maar zeggen dat hij gemiddeld voor het midden van de range is gemaakt, klopt volgens mij niet.

Trapezelijnen> Neem WEL vario. Probeer wat lekker vaart en je een goede houding geeft. En koop daarna vaste. De lengte van profs interesseert me niet, net zoals bij pornofilms. Profs zoeken sowieso niet naar vaargemak. De herintreder wel. 28 inch is erg lang voor een heuptrapeze, dan kan je niet makkelijk vol gewicht in je zeil gooien. Dit zorgt vaak voor een verkeerde (te horizontale) houding.

En die zin over varen op zee zou ik er uberhaubt uit laten. Dit zou eerder een hoofdstuk op zich worden. 10 liter minder dan binnenwater is niet kloppend, ik wave echt niet met 125 liter..

Verder een goed stuk, behandeld de vragen prima die 30x per week worden gesteld. Sticky dus.

Gebruikersavatar
Mr. Happy
Happy-windsurfer
Happy-windsurfer
Berichten: 4150
Lid geworden op: do apr 03, 2003 9:31 am
Surf spul: Witchcraft 80 / 89 / RRD FSW 111/ Superfreaks / Smacks / Fire Power

Bericht door Mr. Happy » do mar 01, 2007 7:19 am

Leuk stuk maar persoonlijk vind ik nogal wat zaken in het stuk die ik discutabel vindt. Zomaar een paar puntjes (er zijn er meer vind ik): Verlenger gaat meestal tot ongeveer 48 cm. , koop het meest gebruikte baseplate en powerjoint systeem, Euro-pin (wie komt de arme zee herintreder redden van de 4e bank? Dat zullen wij wel weer mogen doen), De meeste "Prof's" hebben maat 28" inch trapezelijntjes (onzin), verhaal van de standaardvin (is soms erg goed, is soms volledig bagger (ja ook voor een herintreder). Ik kan nog wel even doorgaan. Er moet dus, volgens mij, nog heel wat gebeuren voorat dit een sticky wordt.

Gebruikersavatar
Jille
NED-900
NED-900
Berichten: 2635
Lid geworden op: wo sep 28, 2005 7:42 pm
Zeilnummer: NED-900
Surf spul: Starboard & Gaastra Vapor

Bericht door Jille » do mar 01, 2007 11:09 am

Tiga 26 schreef:De lengte van profs interesseert me niet, net zoals bij pornofilms.
LOL!!!!

Maar nu weer on-topic: op zich een goed stukje en fijn dat iemand al die moeite er (even??) in wil steken.
Nog even een paar opmerkingen (met name voor de wat zwaardere surfers, naar mijn definitie 90+ kilo).

1. Realiseer je vooraf WAAR je het vaakst wilt gaan varen EN hoe hard het daar het meest waait.
Een wereld-setje die je slechts 5 dagen per jaar gebruikt, schept weinig vreugde.
Er is een boel veranderd, als je er al een poosje uit bent geweest, in de sport en het is even wennen de eerste paar keer.
Het board wat ik het meest gebruikte na mijn herintreden, was een F-type 158 (158 liter, 1 meter breed). 3-5 Bft. was ideaal op het apparaat en dat waait het heel erg vaak!
Nu had ik er ook een tweede plank bij voor de "echte" dagen, maar dat neemt niet weg dat ALLEEN een lichtweerplank ook een goede investering kan zijn.
Wat je immers niet wilt is in je schaarse vrije tijd op de kant gaan zitten wachten totdat het een keer waait.
Een enkele keert thuisblijven vanwege teveel wind is dan beter (rationeel gezien dan, gevoelsmatig draai je dan waarschijnlijk helemaal door!!!).
Neem als zwaardere surfer dan ook een flink groter zeil, 8,0 - 8,5 is niet vreemd en fijn vanaf een dikke 3 tot krappe 5 Bft.
Na verloop van tijd zulk je merken dat ook een volle 5 Bft nog wel te trekken is met dit zeil.

2. Realiseer je ook hoe fanatiek je zult worden. Als je af en toe (1 keer per maand bijv.) het water op wilt, zul je andere eisen stellen dan wanneer je 2-3 per week varen wilt.
Dat laatste was voor mij het geval en daarom heb ik een wat moeilijker plank gekocht (niet de bovengenoemde F-type, maar een slalomboard voor harde wind).
Freeride is snel en vaart gemakkelijker!
Als je niet al te veel tijd wilt steken in trimmen/leren/etc., maar gewoon af en toe wilt knallen, koop dan vooral een freeride! Als je het ziet als een lange-termijn-project en supervaak wilt varen, dan is slalom wellicht een betere optie.
En vroeger was een kleinere plank altijd sneller, nu ligt dat wat genuanceerder.
Planken zijn nu veel meer afgestemd op windkracht en zeilgrootte en je eigen gewicht is daar weer super belangrijk voor.
Een plank met wat meer volume is pas lastig als je aan de top van zijn kunt komt, tot die tijd heb je er alleen maar baat bij. En de vraag is of je bij een vlagerige wind wel planeren blijft in een windgat op een kleine plank......

3. Het geen-camber-betoog wil ik nuanceren. Als je een volbloed-racezeil koopt (4-5 cambers), dan is dat vergelijkbaar met het slalomboard-verhaal hierboven (trimmen/leren.lange-termijn-project) en dan sluit ik me geheel aan bij de topicstarter.
Maar Freerace-zeilen met 2 cambers (bijv.) zijn best aan te raden, zeker voor de wat heavier dude(tte).
Het trimmen is meer plug&play en er zit (over het algemeen) wel een power-verschil in met zeilen zonder cambers.

4. koop nooit (!) een gebruikte mastvoet. Die dingen zijn niet erg duur, maar wel cruciaal om de boel bij elkaar te houden/veilig naar de kant te komen. Gebruikt weet je nooit hoe oud ze zijn en wat er mee gedaan is.

Algemeen: neem even de tijd en overdenk de boel goed. Niet alleen om de redenen die ik hierboven aangaf, maar ook om andere zaken: hou bij de aanschaf van je giek rekening met een volgend zeil, mastverlenger idem. Kies bij twijfel ietsje meer carbon (zeker als je erg fanatiek zult worden), kies voor goede variolijnen (bezuinig daar niet op, zie mastvoet-betoogje), etc.
Sommige keuzes maken dat je materiaalinzet flexibeler is, sommige maken het veiliger, andere leuker.

Gebruikersavatar
FreakyFree
Forever a Freak
Forever a Freak
Berichten: 1848
Lid geworden op: di aug 06, 2002 12:48 pm
Surf spul: T1, Fanatic, North Sails 5.4 t/m 11.0

Bericht door FreakyFree » do mar 01, 2007 11:18 am

Mr. Happy schreef:koop het meest gebruikte baseplate en powerjoint systeem, Euro-pin (wie komt de arme zee herintreder redden van de 4e bank? Dat zullen wij wel weer mogen doen)
Okeeh, dit is duidelijk geen stuk t.b.v. de herintredende zee-surfer, zie ook de opmerking van Tiga. Zo heb ik het i.i.g. niet gelezen (maarja, ik ben dan ook geen echte zee-surfer).

Oh en nog iets: er moet natuurlijk bijstaan: "stap een shop binnen om al het nieuwe materiaal en ontwikkelingen in ogenschouw te nemen"

Gebruikersavatar
shovel
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 24
Lid geworden op: wo feb 21, 2007 5:43 pm

Bericht door shovel » do mar 01, 2007 11:27 am

Wat zijn cambers?

Gebruikersavatar
Snowie
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2408
Lid geworden op: do aug 15, 2002 11:22 pm
Surf spul: RRD avantglide M, F2 max2air 254, F2 wave 254 en 7 zeilen van 3.2 tot 8.5

Bericht door Snowie » do mar 01, 2007 11:52 am

Een nuttig artikel en het vat inderdaad voor de meeste herintreders goed samen waar ze op moeten letten.

Ben het echter ook met Jille en Mister Happy eens. Misschien moet je de verschillende discliplines iets duidelijker naar voren brengen en het materiaal wat daarbij hoort, vraag desnoods iemand die er wat meer van weet. De meeste ervaren wavers kiezen bijvoorbeeld juist weer voor een heuptrapeze en dat wordt uit jouw verhaal niet erg duidelijk... volgens jou verhaal zouden die juist een zittrapeze dragen omdat die vaak meer ervaren zijn. Verder zou een verwijzing naar de zoekfunctie op zijn plek zijn, veel mensen die nieuw zijn op het forum weten niet dat er over de meeste dingen al eens geschreven is.

Tot slot: persoonlijke overpeinzingen en en het uitgebreide voorwoord maken je stukkie er niet leesbaarder op.
Laatst gewijzigd door Snowie op do mar 01, 2007 12:39 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ameland
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 424
Lid geworden op: di jul 30, 2002 9:21 pm
Surf spul: RRD firewave 92ltd RRD firewave 102 ltd Kona mini tanker TT Kona11.5 TT Ezzy elite 4.2 4.7 5.3 5.7
Contacteer:

Bericht door Ameland » do mar 01, 2007 12:10 pm

Wavers met zittrapeze??

Gebruikersavatar
Snowie
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2408
Lid geworden op: do aug 15, 2002 11:22 pm
Surf spul: RRD avantglide M, F2 max2air 254, F2 wave 254 en 7 zeilen van 3.2 tot 8.5

Bericht door Snowie » do mar 01, 2007 12:39 pm

Had m'n hoofd er niet helemaal blij, is aangepast :z

1: Omdat er hier op het forum veel wordt gediscussieerd over uiteindelijk persoonlijke voorkeuren, is het voor een herintreder (like mie!) uiteindelijk na de discussie niet altijd helemaal duidelijk wat nou het beste voor mij zou zijn. Bijv. als het ga

Nuances...

Bericht door 1: Omdat er hier op het forum veel wordt gediscussieerd over uiteindelijk persoonlijke voorkeuren, is het voor een herintreder (like mie!) uiteindelijk na de discussie niet altijd helemaal duidelijk wat nou het beste voor mij zou zijn. Bijv. als het ga » do mar 01, 2007 2:46 pm

1: Omdat er hier op het forum veel wordt gediscussieerd over uiteindelijk persoonlijke voorkeuren, is het voor een herintreder (like mie!) uiteindelijk na de discussie niet altijd helemaal duidelijk wat nou het beste voor mij zou zijn. Bijv. als het gaat over de lengte van trapezelijntjes of de trapeze zelf.

2: Over trapezelijntjes gesproken: natuurlijk is het "persoonlijk", (wat niet :lol: zou ik zeggen) maar toch is het handig een standaardje aan te geven vind ik. En: ik bedoel met "profs raden deze lengte aan" niet dat iedereen 28" moet nemen omdat Profs dat ook doen of omdat het dan "cool" is, of de "juiste" lengte voor iedereen, maar omdat zij ze (die lengte) voor 80% van de surfers aanraden. Althans, dat heb ik weer van die artikelen van what's his name Guy Cribb. Het ging dan om de juiste houding en goed naar buiten staan ivm snelheid etc... En daar komt bij: je moet toch ergens beginnen... Je kan moeilijk 5 versch. lengtes kopen, ze allemaal proberen en dan uiteindelijk 4 terugbrengen omdat je dan hebt ontdekt dat je kortere tochiets fijner vindt ofzo. Dan denk je automatisch aan vario natuurlijk, maarrrr ik heb toch echt veel negatieve ervaringen gelezen op dit forum over variolijntjes.

3: Dan over de wel of niet fanatieke aanstaande surfer: ik denk dat als je op dit forum terecht komt omdat je vragen hebt over welke spullen je zou moeten kopen, dat het dan redelijk is te veronderstellen dat je geen suffe 2x per jaar surfer bent of wordt. Anders ga je toch niet zo'n hele bak met geld uitgeven? Dan zou je zelf wel op het idee komen om af en toe wat te huren die paar x per jaar.

4: Dan over de vin: dat was nou typisch iets wat ik niet zeker wist maar "dacht" :oops: Vandaar ook mijn uitnodiging om erop te reageren. Dus corrigeer maar indien nodig!

5: Dan over vaarstijl: een herintreder of beginnende surfer die meteen gaat waven, en dan ook nog in NL? Dat lijkt mij een zeldzaam incident. Iemand die gaat herintreder gaat toch eerst de basic weer een beetje oppakken, leek mij tenminste, dus eerst maar weer eens leker (leren) freeriden ofzo. En dus, als ze eenmaal hier op het forum terecht zijn gekomen, zijn het waarsch. ietwat fanatiekere surfers en dus zullen ze later wel een tweede plankje kopen, of de plank die ze nu zouden willen kopen inruilen voor iets dat tegen die tijd dan meer bij ze past. Maar daar komen ze dan pas achter nadat ze daadwerkelijk een jaartje ofzo weer hebben gesurft.

6: Sticky? I'm not looking for eternal fame! Ik schrijf gewoon mijn ervaringen op, om anderen te helpen. (Klinkt als een American Hero!) :z Ikzelf had dit stukje iig erg handig gevonden bij mijn eigen aankopen. Het probleem met surfspullen kopen is dat je simpelweg nog niet weet wat je persoonlijke voorkeuren zijn en wta je dus eigenlijk moet hebben. Daarvoor zal je toch echt eerst weer moeten gaan (leren) surfen met spullen die je dus nog niet hebt. Dan is het handig om wat standaard aannames te hebben. En nog een x over die trapezelijntjes, als je na een maand of twee surfen toch kortere wil, koop je die toch gewoon. Kosten toch niet meer dan 20E. Maar voordat je °ƒÂ¼berhaupt hebt gesurfd, zal je je persoonlijke voorkeur voor de lengte niet weten.

7: Overigens mogen moderators dit hele stukje ook even samenvatten of verbeteren waar nodig hoor. Het is maar een aanzetje en not written in stone, maar uiteraard is het wel (heel) belangrijk dat het allemaal klopt. Dus bedankt voor de reacties. Die maken dit overzichtje alleen maar duidelijker.

8: Persoonlijke overpeinzingen maken het stukje volgens mij beter interpreteerbaar. Als je weet wie het schrijft, kan je zien of die persoon een beetje vergelijkbaar is met je eigen pers. positie. Je hebt ook niets aan info. over de meest gebruikte maat zeil, als je iemands surfspot en/of gewicht niet weet toch?

PS. dat stukje over die baseplate en wat standaard is, ook daar was ik niet zeker van! :-? Maar mocht het niet kloppen, verbeter het gewoon joh! Het ging mij erom dat een herinreder alle handige info, verbeterd of niet, in 1 "bericht" terug kan vinden, en een soort kadertje krijgt.

Gebruikersavatar
Huug
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 8717
Lid geworden op: ma feb 03, 2003 9:13 am
Zeilnummer: NED-193
Teamrider: kasailwindsurfing.com
Surf spul: KA Sails Koncept, Kult, Killer & Kaos en allerlei boards
Contacteer:

Re: Nuances...

Bericht door Huug » do mar 01, 2007 2:50 pm

jeroenhawaii schreef:... PS. dat stukje over die baseplate en wat standaard is, ook daar was ik niet zeker van! :-? Maar mocht het niet kloppen, verbeter het gewoon joh! Het ging mij erom dat een herinreder alle handige info, verbeterd of niet, in 1 "bericht" terug kan vinden, en een soort kadertje krijgt.
Dat is precies waar sticky-topics voor bedoeld zijn.
Keep up the good work

Gebruikersavatar
Nelis
Hardcore windsurfer
Hardcore windsurfer
Berichten: 5067
Lid geworden op: wo dec 04, 2002 8:07 am
Surf spul: Witchcraft V3.8 HSM KS3 4.3 - 4.9 - 5.5

Bericht door Nelis » do mar 01, 2007 7:37 pm

Goed initiatief! Hulde!

Gebruikersavatar
Frenz
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 827
Lid geworden op: ma mar 03, 2003 1:15 pm
Surf spul: Drops CW91, Angulo Sumo 105 & Mistral Pacifico, lappies van HSM Micro Freak 2.1 tot Prut V8 9.0
Contacteer:

Bericht door Frenz » vr mar 02, 2007 10:24 am

shovel schreef:Wat zijn cambers?
aangezien niemand de moeite neemt: dat zijn driehoekige profielen in je mastslurf, die het zeil meer profiel geven. Ze worden vooral gebruikt in race ge°ƒÂ¶rienteerde zeilen. Ze maken een zeil (drukpunt) stabieler en planeren snel(ler) aan, maar ze zijn wel lastiger om om te klappen bijvoorbeeld. In wave of free style zeilen vind je in principe geen cambers

maar idd prima verwoord Jawaii (familie van Jurf?)

Gebruikersavatar
shovel
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 24
Lid geworden op: wo feb 21, 2007 5:43 pm

Bericht door shovel » vr mar 02, 2007 11:38 am

I'll be back schreef:
shovel schreef:Wat zijn cambers?
aangezien niemand de moeite neemt: dat zijn driehoekige profielen in je mastslurf, die het zeil meer profiel geven. Ze worden vooral gebruikt in race ge°ƒÂ¶rienteerde zeilen. Ze maken een zeil (drukpunt) stabieler en planeren snel(ler) aan, maar ze zijn wel lastiger om om te klappen bijvoorbeeld. In wave of free style zeilen vind je in principe geen cambers

maar idd prima verwoord Jawaii (familie van Jurf?)
Bedankt.Had het net opgezocht op google.

remie
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 268
Lid geworden op: do jun 15, 2006 7:08 pm
Surf spul: Gaastra Matrix 8.5
Contacteer:

Bericht door remie » vr mar 02, 2007 12:04 pm

Jille schreef:Neem als zwaardere surfer dan ook een flink groter zeil, 8,0 - 8,5 is niet vreemd en fijn vanaf een dikke 3 tot krappe 5 Bft. Na verloop van tijd zulk je merken dat ook een volle 5 Bft nog wel te trekken is met dit zeil.
Helemaal mee eens, ik heb zelf een heel tijdje met een 6.0 gesurft maar op een klein grindgat is dit vaak te klein voor iemand van 105kg schoon aan de haak. Sinds kort een 8.5 die in het begin wel als een flinke lap aanvoelt vooral de gieklengte en als de wind van verschillende kanten afkomt bij het beachstarten bijvoorbeeld. Let wel op met 6 bft, ik liet mijn setje gisteren even los en het vloog zo'n 5 meter hoog de lucht in over mij heen om 5 meter verderop neer te komen. Wat ook opvalt is dat je tijdens het waterstarten het achterstuk van je giek uit het water moet drukken dit was voor mij nieuw. O ja, er moet een plastic dopje in de top van je mastslurf het mannetje dat je in het vrouwtje dopje van je mast moet stoppen.

Gebruikersavatar
Frenz
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 827
Lid geworden op: ma mar 03, 2003 1:15 pm
Surf spul: Drops CW91, Angulo Sumo 105 & Mistral Pacifico, lappies van HSM Micro Freak 2.1 tot Prut V8 9.0
Contacteer:

Bericht door Frenz » vr mar 02, 2007 12:09 pm

Dat plastic dopje is afhankelijk van je zeil, maar gisteren vloog tie er bij mij ook uit, toen ik de 4,5 die ik van m'n maatje leende, aan het trimmen was.

Tailwalker
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 338
Lid geworden op: zo sep 24, 2006 7:42 pm

Bericht door Tailwalker » vr mar 02, 2007 12:58 pm

Misschien moet er een Wiki systeem worden toegevoegd aan deze website, zo kan iedereen zo'n artikel verbeteren en er dingen aan toevoegen.

Gebruikersavatar
vichelli
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2151
Lid geworden op: vr dec 30, 2005 11:55 am
Surf spul: Starb. Kombat-87, NP Zone/Alpha, ,tect.select

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door vichelli » vr mar 02, 2007 5:50 pm

Op zich een goed initiatief en zeker een leidraad voor beginners en mensen die er al lang uit zijn geweest.
Wat volume betreft zou ik voor het 1e board, iets meer volume en breedtte kiezen.
130 tot 160 ltr en minimaal 80 cm. breed

Gebruikersavatar
Hangloose
NED 242
NED 242
Berichten: 3508
Lid geworden op: wo feb 11, 2004 7:57 pm
Zeilnummer: NED 242
Surf spul: Fanatic Falcon Maui Sails/Neil Pryde/North booms, North Warps/Ram en Hurricane Custom Fins.
Contacteer:

Bericht door Hangloose » za mar 03, 2007 2:19 pm

Goed initatief van Jeroen!

Er zitten goede dingen bij, ook dingen waar ik het niet mee-eens ben.

Ik heb al stukken die kloppen naar het beginner topic gekopierd die ik binnenkort ff ga herzien. Dan komt alles in 1 topic.

Gebruikersavatar
thea
Windsurfbabe
Windsurfbabe
Berichten: 62
Lid geworden op: ma aug 21, 2006 12:21 pm
Surf spul: Fanatic Bat + 2 zeilen (5,8 en 6,5) en een Klepper 320 met tuigage voor de kinderen (zeiltje 3,5)

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door thea » zo aug 16, 2009 12:53 pm

Heel zinvol, deze info. Ik ben ook een zgn. herintreder. Tijdens de periode dat ik met "huisje, boompje, beestje" bezig was en nauwelijks met surfen is er veel veranderd. Vroeger las ik maandelijks de Surfmagazine van mijn broertje om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, maar dat is inmiddels niet meer het geval. :lol: Dus: Jeroen, bedankt! :)

Serge Cohen
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 1
Lid geworden op: ma aug 17, 2009 2:07 pm

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door Serge Cohen » ma aug 17, 2009 2:39 pm

Hallo Jeroen,

Een heel interessant verhaal heb je geschreven over herintreders. Erg leerzaam en overzichtelijk. Hopelijk kun je me helpen met de onderstaande vragen:

Mijn gegevens:

1. Ik ben 189 cm lang en weeg 93 kilo (geen vet :) !!!!).
2. ik heb gesurfd van mn 9e tot mn 32e ongeveer.
3. Ik heb een Zeil maat 5.5 en 6.4 beide freeride zeiltjes.
4. Ik heb een HiFly 272 van 119 liter (van het jaar 2001)

Waterstarten heb ik gekund hoewel het wel ook vaak een heel "gedoe" was. Ik wil weer gaan surfen maar wil ook gewoon mn zeil weer uit het water kunnen trekken als ik op mn plank sta. Ik wil gaan varen vanaf zo´n 3 a 4 bft.

Een groter zeil lijkt me dus onmismaar maar denk je dat mn plank voor mij geschikt is met 119 liter? Wat zouden de lezers mij kunnen adviseren over: Zeilmaat en plankvolume bij 93 kilo?

Gr.

Serge

Bernd Schneider
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 5
Lid geworden op: vr nov 20, 2009 12:49 am

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door Bernd Schneider » vr nov 20, 2009 11:57 pm

Super info, ik kan zo weer wat verder...

Gebruikersavatar
Hansie
Hardcore windsurfer
Hardcore windsurfer
Berichten: 5715
Lid geworden op: ma aug 26, 2002 8:30 pm
Teamrider: Zuidwest6
Contacteer:

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door Hansie » za nov 21, 2009 9:52 am

Mooi verhaal!
Een duidelijk verhaal voor het gros van de intreders.
Uiteraard zullen niet alle tips voor iedereen kunnen gelden maar globaal vind ik het WEL een sticky waard.
Goed bezig Jeroen. :wink:

Gebruikersavatar
windydave
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 496
Lid geworden op: do apr 29, 2010 12:01 am
Surf spul: old school: three discipline, raceboard, slalom en wave

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door windydave » do apr 29, 2010 9:31 am

Een herintreder hier..

veel gevaren '87~94', vorig jaar "echt" terug begonnen na een reisje aruba..

Iets wat mij opvalt als "ouwe" is dat zeilmaten een serieuze slag groter zijn dan vroeger, je krijgt nu al gauw een lap van 7 ~ 8 meter in je handen terwijl dat 15 jaar geleden mischien 5.7~6.8 was..

Wat zijn jullie "ranges" met verschillende zeilmaten? Hoe verhouden de "freecam" zich t.o.v. "no-cam" zeilen?

Gebruikersavatar
Jille
NED-900
NED-900
Berichten: 2635
Lid geworden op: wo sep 28, 2005 7:42 pm
Zeilnummer: NED-900
Surf spul: Starboard & Gaastra Vapor

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door Jille » zo mei 02, 2010 7:54 pm

Ranges van zeilmaten hangen sterk af van het type zeil, bijv. race of wave.
Ook het lichaamsgewicht van de piloot en de breedte en type plank spelen een rol.

Moeilijk dus om daar zo even 1-2-3 wat over te zeggen.

Maar heb je een concrete situatie in gedachten? Of specifieke vragen over een setje?
Dan zijn er hier genoeg luitjes aan board die daar wel wat slims over kunnen en willen zeggen.

PS. ik wat ook actief in die jaren en liep 5 jaar geleden tegen hetzelfde aan. Heel herkenbaar en er is veel veranderd (en ook verbeterd, btw). Destijds heb ik via dit forum EN via de local surfshop veel geleerd over het modernere spul.
Belangrijkste verschillen (wat mij betreft): planeren vanaf begin 3 Bft. is mogelijk, zeilen zijn groter en langer te houden/beter te trimmen, planken zijn sneller, wendbaarder en geven een betere controle.

Wel is alles wat kwetsbaarder geworden door het gebruik van materialen waar vroeger alleen de toppers mee vaarden.

Gebruikersavatar
windydave
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 496
Lid geworden op: do apr 29, 2010 12:01 am
Surf spul: old school: three discipline, raceboard, slalom en wave

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door windydave » ma mei 03, 2010 3:14 pm

@jille

inderdaad, komt meer bij kijken...

In mijn jeugdige jaren was het high speed slalom met wedstrijd material en customs in de wave.. echter nu zal het wat minder gaan..

heb setje gekocht met een Mimi Explosion 140 RD en North Natural 7.5 op zich moet wel goed zijn voor het 12-18 knopen segment met mijn +/- 100 kg...

Maar om het +/- 20 ~ 25 knopen segment heb ik oog op een Ezzy Infinity of North s-type 6.0 of is 6.6 dan betere keuze? (ik heb het vermoeden dat ik de natural lang kan houden maar I could be wrong..)

Overigens, zijn Ezzy/North masten interchangeable of hebben die gasten verschillende curves?


tevens..

heb een belachelijk grote giek bij het setje gekregen.. een aeron blazer 200-250, is het beter om zelf stukje af te zagen of is er een goeie ruil/verkoop mogelijkheid ?

Gebruikersavatar
Jille
NED-900
NED-900
Berichten: 2635
Lid geworden op: wo sep 28, 2005 7:42 pm
Zeilnummer: NED-900
Surf spul: Starboard & Gaastra Vapor

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door Jille » ma mei 03, 2010 7:53 pm

Denk dat een 2.00-2.50 giek helemaal niet zo verkeerd, zeker gezien je gewicht (gewicht komt me bekend voor).

De S-type ken ik alleen van "zien", niet van "varen".

Wel vaar ik met 5-6 Bft. met een 6,5 racezeil, vooral omdat je zeilen tegenwoordig behoorlijk kunt doortrimmen (neerhaler). Zeker met racezeilen. De S-type is een freeracer?
Dan kun je die ook behoorlijk lang houden/bijtrimmen.
Wat misschien te overwegen is om t.z.t. eens een verstelbare uithaler te monteren. Dan kun je tijdens het varen je zeil vlakker trekken en dat scheelt enorm in het vaarbereik.
Vroeger maakte het allemaal weinig uit, maar`tegenwoordig dus heel veel!

Als ik je was zou ik me richten op de wat grotere zeilen, niet de kleinere. Heel vaak waait het 3-4 Bft. en heel af en toe meer dan 6.
Vaardagen maken is toch waar het om draait, denk ik.

Kleinste zeil een 6,5 is klein zat. En die past (denk ik) prima op een giek van minimaal 2.00 meter.

Verder hebben we hier op het forum nog een mastentopic over het uitwisselbaar zijn (of niet) van masten voor zeilen. Mocht je twijfelen, maak daar dan even een apart topic over, want dat is echt iets voor iemand die het al eens uitgetest heeft (of precies weet hoe al die masten zich verhouden tot elkaar).
Standaardregel is haast wel dat je voor elk zeil een aparte mast moet kopen.
Al was het alleen maar omdat de voorgeschreven lengte vaak steeds anders is.........

wacky
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 3
Lid geworden op: do jun 18, 2009 8:06 pm

Re: Algemene Herintreder tips...

Bericht door wacky » za jun 05, 2010 11:32 am

na 15 jaar (en een 20 kilo extra :) )ben ik ook terug herbegonnen
ik heb wel een nieuw board gekocht omdat mijn zoontje ook wilde surfen en ik terug met weinig wind ook
met plezier wilde surfen
maar ik heb al mijn oud materiaal nog
nu is mijn vraag of er iemand ervaring heeft met het combineren (nieuwe plank met de oude zeilen, men oud slalomboard met de nieuwe zeiltjes) van de boards en zeilen?
of is dit af te raden?

Plaats reactie