Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Tips voor beginners (niet voor niets een sticky!!)

Speciaal voor de beginnende en herintredende windsurfer.

Moderators: christiaan1111, Jurjen

Gesloten
Gebruikersavatar
Hangloose
NED 242
NED 242
Berichten: 3508
Lid geworden op: wo feb 11, 2004 7:57 pm
Zeilnummer: NED 242
Surf spul: Fanatic Falcon Maui Sails/Neil Pryde/North booms, North Warps/Ram en Hurricane Custom Fins.
Contacteer:

Tips voor beginners (niet voor niets een sticky!!)

Bericht door Hangloose » di dec 28, 2004 9:56 am

Doordat er zoveel vragen over zijn: Wat moet ik kopen als beginner? Leek het mij wel makkelijk dat daar een sticky van is.

Kiezen welk materiaal je koopt.

Het materiaal wat je kunt kopen als beginner hangt ook af van je budget.

- Je kunt bijvoorbeeld een complete Starboard Start set gaan kopen. Board + beginnersttuigage. (Als ik beginner was zou ik dat niet doen dan ben je er snel op uit gekeken en dan heb je zo`n enorme deur waar je nog weinig mee kunt. Niks meer mee kunnen is niet het goede woord. Alleen je gooit een bak met geld weg. Maar als je ouders het willen betalen, zou ik het zeker niet laten. Het grote voordeel van een Starboard Start is dat je heel snel leert.

(Zie hierboven de Starboard Start.)

- Je kunt ook een Starboard Go gaan kopen en er een eigen zeiltje of een beginners tuig van Starboard opzetten. Welke Go je moet nemen hangt af van je gewicht. Hiermee kun je langer doorvaren en heb je een jaar of 2 a 3 veel plezier. Dit is echt een aanrader!
Alleen dit is een hele dure optie. De meeste beginners kunnen dit niet betalen want zo`n Starboard Go + beginnerstuigage is nog vrij kostbaar. Maar als je het geld ervoor over hebt moet je het zeker niet laten! Je leert wel enorm snel.

Er zijn uiteraad nog veel meer goede boards dan alleen de Starboard Go. Freerideboards die boven de 140 a 150 liter zijn, zijn vrijwel allemaal geschikt. Op http://www.surfspullen.nl is een archief te vinden. Daarin kun je kijken welke voor je geschikt zijn.

Dan is er nog een andere optie: tweede hands een goedkope set.

Afbeelding
(Zie hierboven de Starboard Go 139 uit 06.)

Die 2 dingen die hier boven staan zijn kostbare geintjes voor mensen die nog iet surfverslaafd zijn.

- Een goede optie die hierboven al vermeld stond is: tweede hands materiaal kopen.
Je kunt best wel een wat oudere plank kopen. (180liter en meer) Zorg er alleen voor dat er een mastrail inzit. Zeilen kun je het beste toch van monofilm kopen. De groote voor een beginner is meestal 3.5 - 4.5. (Als je niet zo zwaar bent kun je toch beter wat kleiners nemen.)
Goede surfzeilen beginnen steeds beter betaalbaar te worden, een zeil uit 99 is prima voor een beginner. Zulke zeilen zijn ook niet zo kostbaar meer, in goede staat mogen ze ongeveer 80 euro opbrengen.

Voor kinderen onder de 13 is een kinderzeil noodzakelijk.
Onder 30 kg = 2.0 vierkante meter
Onder 40 kg = 2.5 vierkante meter
Onder 50 kg = 3.5 °ƒÆ’ 4 vierkante meter

Het volume van het board heeft te maken met je gewicht.
De regel dat je board blijft drijven bij een bepaald volume geldt als voort: je gewicht + 20 = het aantal liter dat je nodig hebt dat je board niet gaat zinken.
Als je een beginner bent zou ik graag een andere formule gebruiken: je gewicht + 60 liter liter.

Belangrijk is wel dat je een snelklikgiek hebt! Deelbare mast is leuk alleen minder belangrijk.
Dit wat hierboven staat zal niet meer dan 200 a 300 kosten.
Voorbeeld van een beginnerboard die nog is te betalen is de Bic Calypso.

Afbeelding
(Zie hierboven een Bic Calypso)

(Hier komen de meeste beginners op uit. Omdat die andere 2 opties met de Starboards als beginner gewoon te duur is.)
Je kunt het beste een board met zwaard kopen omdat het zwaard voor stabiliteit zorgt.
Wavezeilen zijn redelijk geschikt als beginners materiaal.
Dat komt omdat ze goed verstevigd en niet te groot zijn. (De North Sails Vodoo is hiervan een goed voorbeeld.)


Het zeil lijkt dof. Dat is X-ply. (Gewapend monofilm) dat soort monofilm is bijna niet kapot te krijgen. En vooral als beginner niet.

Zeilen met cambers zijn niet geschikt voor beginners. Zeker niet doen! Dat levert veel ergernis op. Het optuigen van een camberzeil is vrij moeilijk, het zeil voelt zwaar aan en gijpt niet echt relaxt.
Voordelen van een camberzeil zijn: zeil is sneller en vooral stabieler. Als beginner zul je dit alleen niet voelen.

Beginnersset omzeilen.

- Een andere optie om het kopen van een beginnersset te omzeilen is lessen nemen.
Neem lessen bij een erkende CWO-zeilschool. Daar kun je de beginselen van het windsurfen leren. Maar het is aan te raden om tot CWOIII door te gaan. Dan weet je zeker dat je redelijk kunt surfer. (Als je CWOIII hebt kun je een board kopen die hieronder staat -> gevorderde beginner.)

Surfspullen voor de gevorderde beginner/Herintreder

- Als gevorderde beginner kom je meestal op een 125liter board a 140 literboard uit. Dit is afhankelijk van je gewicht. Als gevorderde beginner moet je zeker geen racemateriaal gaan kopen maar gewoon freeride.
De zeilgroote heeft met je gewicht te maken.

Zeilgrootte-adviezen.
Zeilgrootte-adviezen.

Zeiladvies.................................Windkracht in Beaufort
Gewicht van de surfer

.......... 2 3 4 5 6 7 8 9
60 kilo 7.4 6,7 6,2 5,4 4,5 4,0 3,3 3,0

65 kilo 7.4 7,4 6,2 5,8 4,7 4,0 3,3 3,3

70 kilo 7.8 7,4 6,7 5,8 5,0 4,2 3,6 3,3

75 kilo 8.1 7,4 7,4 6,0 5,0 4,5 3,6 3,3

80 kilo 8,5 8,1 7,4 6,2 5,4 4,5 4,0 3,3

85 kilo 9,0 8,1 8,1 6,7 5,8 4,7 4,2 3,6

90 kilo 9,5 8,5 8,1 6,7 5,8 4,7 4,2 3,6

95 kilo 10,5 9,0 8,1 7,4 6,2 4,7 4,5 3,6


Bovenstaande afmetingen zijn advies afmetingen. Weeg je bijvoorbeeld 80 kilo en het waait 5 Bft ,dan zal een zeil van 6,1 m2 of 6,3 m2 in plaats van de geadviseerde 6,2 m2 weinig verschil maken.
De zeilgroottes hierboven zijn adviezen. Voor een beginner-freerider zal ik deze maten ongeveer aanhouden. Als je wat beter kunt surfen gelden er volgens mij andere maten. Eigelijk kun je niet alles samenvatten in zo`n tabel. Het heeft te maken met je gewicht, hoe goed je kunt varen, welke discipline je doet, dus welk materiaal je vaart en hoe sterk je bent.

Surfpak

Ook aan te raden is een goed surfpak. Je krijgt het namelijk snel koud. En dan heb je gelijk geen zin meer in deze fantastische sport.
Tweede hands is te doen. Let alleen op dat er geen gaten in zitten.
Ikzelf heb overjarig een pak voor 100euro gekocht. Dit is echt een aanrader want je bent zo bijna evenveel kwijt als 2e hands en het is toch nieuw. Ik zal hier niet neerzetten wat het beste pak is dan krijg je weer een hele discussie
Het is verstandig om een 4mm pak te kopen. Zo krijg je het bijna nooit koud en kun je als je wilt tot de herfstvakantie surfen.
Oude 2-delige pakken mogen max. 10 kosten.

Waar je op moet letten als je surfspullen koopt.

- Boards
Letten op deuken en zachte plekken.
Kijk ook even onder de voetbanden of daar zachte plekken inzitten. Als die er wel inzitten moet je het board zeker niet kopen of je moet heel handig zijn en zo`n board voor heel weinig geld kunnen kopen.
Deuken zijn niet erg zolang ze maar niet zacht zijn.
Als er een deuk in een board zit kun je hem nog wel kopen, maar het mag wel in de prijs meewegen.
Sommige boards zijn gerepareerd als dit goed gedaan is is het geen probleem. Als dat goed is gebeurd en het board niet zacht meer is, is dat geen probleem.

- Zeilen
Er zijn meerdere soorten zeilen. Doeken, mylar en monofilm.
Aan die doeken zeilen moet je zekker niet beginnen. Alles wat je daarvoor betaald is al bijna teveel. Een mylar zeil met latten kan wel maar een zeil van monofilm is toch lichter. (Monofilm is een licht transparant plastic.)
Onder invloed van zonlicht wordt monofilm zwakker -> het scheurt sneller. (Daardoor is het ook niet aan te raden om zeilen van zeilscholen te kopen omdat die zeilen veel zon op de kop hebben gehad.)
In sommige zeilen zitten wat scheurtjes. Als die goed zijn afgeplakt is dit geen probleem alleen je moet er niet zoveel voor betalen als je voor een gewoon goed zeil zou doen.

- Masten
Aan een mast aan de buitenkant kun je eigelijk weinig zien.
Als je met een carbon mast ergens tegen aanslaat zie je niks. MAAR aan de binnenkant van de mast gaat er wat kapot. Als er veel druk op de mast komt te staan gaat ie knappen.
Als beginner is een mast van 10 a 30 carbon ruim voldoende. (Voorbeeld Arrows Lance 10/15/30, North Sting 30.) Als je een carbon mast koopt, koop dan een 4.00 of een 4.30 daar kunnen bijna alle beginnermaten op.)
Meer carbon is duurder en gaan sneller kapot.
Het voordeel van meer carbon is wel dat de mast lichter is. De buiginscuirve van de duurdere masten met meer procenten carbon is ook anders, hier zijn de race en wavezeilen opgesneden.
Masten die een-delig zijn zeker niet kopen! Dit zijn hele oude masten, deze werken in nieuwere moderne zeile niet.

Welke mast je nodig hebt qua lengte hangt af van de LUFF van je TWEE zeilen. Als je een zeil hebt voor een 4.30 mast, en een zeil hebt waar een 4.60 mast in moet, kan je dus ZEKER NIET ALTIJD een 4.30 mast met een mastverlenger 30 cm. verlengen en zo de juiste maat denken te hebben. Als er op je grotere zeil namelijk bijvoorbeeld staat: Mast: 4.60; Luff: 4.89, dan moet je dus je 4.60 mast met 4.89-4.60= 29 centimeter verlengen, om zo mast + verlenger op een totale lengte van 4.89 te brengen.
Een 4.30 mast zou dan moeten worden verlengt met 59. cm. en dat gaat (bijna) niet.

Misschien is een 4.60 mast weer (net) te groot voor je kleinere zeil, maar met een vario top (een verstelbare "top") in je kleinere zeil (hierbij ga ik dus bijv. uit van een combi van een 6.0 en een 7.5 zeil) kan je de iets te lange mast nog goed varen. Als je mast bijv. 5 cm. "uitsteekt" is dat in de regel geen probleem. Let er dan wel op dat je een zeil koop met een vario top of een adjustable top, want dat heeft niet ieder zeil.

Als je zeker moet kunnen zijn van je mast en giek in ruige condities bijvoorbeeld. Kun je beter nieuw kopen. Dan weet je zeker dat het goed is.

-Een mastverlenger:

Deze heb je dus altijd nodig, want onder aan je mast zelf zit een groot gat die niet op je powerjoint past. Je powerjoint is het verbindingsstuk tussen je base plate (dat ding wat je aan je plank bevestigd) en je mastverlenger. In een mastverlenger zit wel zo'n gat, dus een verlenger is noodzakelijk.

Koop gewoon een aluminium verlenger.
Afhankelijk van je zeil keuze bepaal je de lengte van je verlenger. De mastverlenger kan je meestal ook op "0" zetten, soms kan je hem op zijn kleinst op "2" (cm.) zetten, en dan verleng je dus eigenlijk niet of amper maar dient het als verbindingsstuk.

Meestal gaan ze tot ongeveer 48 cm. Op een mast van 4.60 kan je dus meestal ongeveer 48 cm. verlengen en dus een zeil erop zetten met een LUFF van 4.60+48= 5.08 m. Wat je eigenlijk moet proberen is om niet meer dan een centimeter of 30-35 cm. te verlengen. Het 5.08 m. voorbeeld is dus te lang. Verleng je veels teveel, dan kan je verlenger afbreken of beinvloedt het je zeil negatief.

Koop je een te kleine verlenger, dan kom je misschien te kort voor een groter zeil, koop je een te lange verlenger, gaat ie misschien niet HELEMAAL in je mast (want die wordt namelijk steeds ietsjes dunner naarmate die omhoog gaat) en kan je 'm dus niet op "0" of "2" cm. zetten en kan het zijn dat je kleinste zeil niet goed past op je mast. Even goed rekenen dus voordat je je zeilen en mast koopt.

- Gieken.
Bij gieken is hetzelfde als bij masten. Alles zit in de binnenkant. Je kunt dus niet veel aan de buitenkant zien.
Je kunt wel kijken naar de grip of die er nog goed opzit.
Als de grip er niet goed op zit kan het zijn dat er ruig mee is omgegaan. Dus dan niet kopen.
Waar je bij carbon gieken op moet letten weet ik niet. Maar als beginner heb je zeker geen carbon giek nodig. Dat is echt veel te duur als beginner.

- Vinnen
Een vin is een heel belangrijk onderdeel van een board. De vin zorgt ervoor dat je vooruit gaat en hoe hard je vooruit gaat. (Of dat je sneller wendbaarder bent of dat je makkelijker kan springen. enz. enz.)
De vin is dus heel belangrijk.
Als beginner merk je het verschil nog niet echt. Dat komt omdat je als beginner niet zoveel snelheid hebt.
Als je wat langer surft kom je er wel achter dat vinnen heel belangrijk zijn. En dan ga je steeds anderen vinnen proberen om te testen wat je ideale vin is.

Maar stel je voor je hebt je vin onder je board weg gevaren of gesloopt. Dan moet je een nieuwe kopen. Want zonder vin of eventueel alleen met zwaard surfen gaat niet zo lekker.

Je moet dan op de volgende dingen letten.:
Kijken of de vin nog goed stijf is en of er niet teveel stukjes uit zijn. Je moet letten op welke box jouw board heeft en welke box de vin heeft.
Met een vin moet je op verschillende dingen letten: type board, type zeil, gewicht surfen, niveau surfer en wat je met je setje wilt gaan doen.

De lengte van je vin hangt heel er af wat je vaart: slalom/wave/freeride/freestyle/formula, wat je vaarstijl is, gewicht enz enz.

De meeste goede surfers weten zelf wat ze moeten pakken.

Misschien voor sommige mensen handig wat de richtlijnen zijn voor freeride met een ca 120 liter board.

8.5 40 - 44
7.5 36 - 40
6.5 30 - 36
5.5 29 - 32

Dit zijn richtlijnen, als je een andere vin pakt dan hier voorgeschreven staat, hoeft dat nog niet verkeerd te zijn.
- Baseplate/mastvoet
Kijk of er scheurtjes in de diabolo zitten.
Als die erin zitten niet kopen.

Voor de rest moet je heel erg op de maten letten! Als het niet bij elkaar past dan lukt het ook niet. Sommige zeilen zijn gevoelig voor de mast. In sommige zeilen moet bijvoorbeeld een Dropshape mast (een dunne mast) anders roteren de cambers niet goed.


Reparties.

- Boards
Als je niet zo handig bent kun je het beste door je shop je board laten repareren. Als je wel handig bent moet je erop letten wat voor spul je op je plank smeert om hem weer aan elkaar vast te krijgen of om een gat dicht te maken.
Je moet er wel op letten wat de waarde van je board is. Als je board 30 euro waard is kun je hem netzo goed weggooien. Is je board bijvoorbeeld 500 waard, kun je hem laten maken.

- Zeilen
Als je een scheur in je zeil hebt kun je een venster vervangen. (Een nieuw venster kost ca 60 °ƒÆ’ 80 euro) Bij http://www.zeilkapot.nl kan dit echter goedkoper, dan ben je voor 50 euro vaak al klaar.
Als het een oud zeil is kun je het beter niet doen.
Als je een scheurtje hebt kun je het beste met monofilmtape het scheurtje aan beide kanten afplakken.
Heb je een oud zeil en die is helemaal doorgescheurt. En is niet meer te plakken. Dan is het einde zeil. Dan kun je beter een nieuwe kopen.
Ducktape is niet aan te raden. Dit gaat heel snel los.


Volgens mij is het bericht klaar. De belangrijkste punten zijn in iedergeval genoemd. Ik hoop dat de beginnende surfers hier veel aan zullen hebben en dat dit veel dubbele vragen voorkomt. MAAR als je toch een vraag hebt stel die dan altijd! Het is belangrijk om te weten of je goede spullen hebt. Dat je niet eerst spullen koopt en achteraf vraagt of ze wel goed zijn. Want dan ben je te laat. Je bent al van je geld af en de spullen kunnen voor een beginner niet goed zijn.


Eventueel belangrijke links:

Zeiladvies - http://people.zeelandnet.nl/eckhardt/CD ... range.html

Zeiladvies - http://www.wxt.nl/zeiladvies.htm

Marktplaats - http://www.marktplaats.nl
Advertentie site waar ook surfspullen op staan.

Surfspullen.nl - http://www.surfspullen.nl
Advertentie site voor alleen surfspullen. Ook heeft surfspullen.nl een boardarchief vanaf 1995.

CWO - http://www.cwo.nl
Op deze site staat informatie over watersport opleidingen van het CWO.


In de voorbeelden heb ik alleen Starboard genomen. Binnenkort zal ik nog ff uitzoeken welke andere beginner (Starboard Start) en gevorderde beginnersboards (zoals de Starboard GO) van andere merken zijn.
airman schreef:
Vaaromstandigheden en veiligheidstips voor beginners: Vaar(omstandigheid)tips: - Ga niet varen bij aflandige wind, het risico dat je te ruim vaart en bij harde wind niet meer terug kunt komen is bij weinig ervaring groter dan je van jezelf verwacht. - Ga niet varen wanneer het harder dan windkracht 4 waait (eerste keren surfen max. windkracht 3), je verspilt je krachten en kunt bij deze wind nog niet veel leren. Als je bij windkracht 4 goed kunt varen pas met windkracht 5 gaan varen and so on. - Blijf het liefst zo dicht mogelijk bij de kant. Als je vermoeid bent kun je makkelijk weer naar de kant om even te rusten en je kunt wanneer iets niet goed lukt een andere surfer op de kant om advies vragen. - Ga halve wind heen en weer varen. Zo kun je lekkerder heen en weer varen met gemiddelde snelheid, dat is leuker dan een te groot stuk ruime wind varen en vervolgens een hele hoop tijd kwijt te zijn aan opkruisend langzaam aan de wind terug te varen. Met een deur (grote plank)met zwaard valt het nog mee, maar wanneer je op je eerste shortboard gaat overstappen zonder zwaard, gaat het heel langzaam en is het moeilijker om aan de wind te varen. Als je nog niet goed kan koersen en je een stuk ruime wind wil gaan varen, begin dan zo dat je ruime wind naar je opstapplek surft. - Probeer zoveel mogelijk vaardagen te maken, ga ook heen wanneer er weinig wind is, je niet veel tijd hebt of het koud is. Wanneer het weer warmer wordt en of het waait wordt het ook weer extra leuk. - Ga rusten wanneer je moe bent, als je vermoeid bent vaar je ongecontroleerd en leer je niet veel. - Hou wanneer je valt altijd je giek vast., onder water weet je dan waar je bent en als je voorover valt beschadig je, je zeil ook niet en kun je soms zonder in het water geweest te zijn weer op je plank gaan staan en het zeil ophijsen. - Als de wind plotseling afneemt heb je grote kans op onweer, ga zo snel mogelijk terug naar waar je vandaan komt. Als er donkere wolken of een harde wind aan komt, stoppen en naar de kant zwemmen met je setje. Als je een noodpakketje maakt kan iemand je meeslepen of op een bootje meenemen. Je loopt echter wel het risico dat je zeil zinkt en voor altijd op de bodem ligt (is mij afgelopen maandag overkomen met een zeil dat ik de dag ervoor gekocht had, gele North Sails Zeta 5.0 op het L Zuidlaardermeer, dus als je hem ooit tegenkomt er staat een 20 euro beloning op voor de eerlijke vinder). Dat is een reden waarom je soms beter geen noodpakketje kan maken. Ook kun je op een noodpakketje niet makkelijk liggend zwemmen waardoor je hoger bent en meer kans op inslag van het onweer hebt. - Ga het liefst ergens surfen waar je kunt staan. Je kunt dan gemakkelijker iets aan je setje verstellen, gemakkelijker waterstarten, strandstarten en teruglopen. - Ga liever niet in je eentje het meer op, het is gevaarlijker en andere surfers kunnen je tips geven. Meld in ieder geval altijd aan iemand waar je bent en hoe laat je maximaal weer terug op de kant bent. Als je al alleen bent blijf dan dicht bij de kant en laat je niet verleiden om naar dat mooie stuk verderop te gaan varen waar het ondieper is en meer wind staat. - Als je op surfkamp of op surfvakantie in Nederland wilt gaan, ga dan naar een groot meer in de buurt van de zee, je bent een stuk windzekerder (in de zomer is er vaak heel weinig wind, vooral in Augustus en September). - Laat je op een surfkamp niet afschepen met het veruit kleinste zeil, niemand die nog met je wil ruilen en je vaart altijd achteraan. -Check de thread: Hoe te gedragen op het water: basic regels!! (in Surfis Generalis)
Laatst gewijzigd door Hangloose op ma dec 12, 2005 9:33 pm, 52 keer totaal gewijzigd.

Gesloten