Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Tips & tricks van Martin ten Hoeve

Hier kun je alles kwijt wat te maken heeft met wave, feestyle en sup.

Moderators: Jeroensurf, Jurjen, Surfjunky

Nick_
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 794
Lid geworden op: do feb 01, 2007 5:20 pm
Surf spul: freeride, wave, en luchtsup cruiser

Re: Tips & tricks van Martin ten Hoeve

Bericht door Nick_ » wo mar 13, 2013 5:37 pm

sorry hoor, ik weet niet precies hoe ik me duidelijk kan maken, heb de termen niet.
Ik ben alleen nog maar bij Wijk geweest. De meeste dagen (ben er vorig jaar 18x geweest) waren de golven heel rommelig, maar niet altijd (23 sept bv).
Na wat materiaalschade en de ondervinding dat achter elkaar door gespoeld worden ook niet erg leerzaam is ben ik juist de 5/6 bft dagen eruit gaan zoeken. Halverwege de zomer heb ik ook mijn freerider ingeruild voor een grote FSW. Met een 108L/5.2m combi ben ik veel flexibeler dan met 91L/6m. Ik voer dan gewoon heen en weer, tot de golven wat toenamen, en dan zag ik ze bv wat meer richting het dorp, en dan voer ik daar heen, en dan was ik daar, en dan leken ze juist weer meer bij de pier te zijn. Hup weer upwind naar de pier. En dan viel het toch ineens weer tegen, dus ik dacht: misschien komen er 4 golven, dan ff niks, en dan weer 4 of zo (dat zeiden ze op de DVD) , dus ik moet gewoon wachten. En dan dobberen of zo langszaam mogelijk upwind varen in de hoop de de golven gaan vormen waar ik al ben. Het is ook weleens gelukt, maar het leek me zelf al meer geluk dan wijsheid.

ten hoeve
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 33
Lid geworden op: vr aug 26, 2005 11:18 am

Re: Tips & tricks van Martin ten Hoeve

Bericht door ten hoeve » do mar 14, 2013 9:37 am

Nick als je iets wilt weten gewoon vragen.

Golven die in Set's komen zijn golven die van verder op zee door wind zijn op gestuwd en die met elkaar zijn verdubbelt en daardoor meer hoogte rust hebben gekregen, de afstand tussen die golven van een set tel je in SEConde dit heb je in NL ook maar hier komt het maar weinig voor dat we 13 of 14 sec krijgen. Meestal als we dit soort getallen krijgen komt het uit het noord tot noord westen.

Wanneer jij op wijk vaart waaid het zuid/west en is de aantal sec niet veel, niet te min krijgen we met het juiste getij best leuke golven op wijk aan zee.
Hoe het getij in de gaten want met laag water is het rond de pier met ZW vrij vlakkig en kun je hoe meer je down wind gaat de golven opzoeken, met opkomend getij krijgen de golven een exstra boost om groter te worden mits het hard genoeg waaid.

Nu breekt de Nederlandse golf op een zandbank dit doordat het rond de bank ondieper is en daardoor word deining gedwongen te breken. Dit betekend dus dat als voor zo'n zandbank een deining oppakt en jij je rond de hoogste gedeelte van die deining je zelf aanpast aan de snelheid van de golf en wacht tot dat ie tot de zandbank komt en op het moment dat ie wilt gaan breken de golf gaat berijden..

waarom past de golf pas berijden als ie holler begint te worden?

Dit omdat je dan net als in een skateboard ramp van boven naar beneden kan glijden en je energie/snelheid kunt creeren samen met de kracht van de golf en tevens als je een cutback maakt meer face hebt om tegen te pushen en dus geen spin out enzo...

Succes ermee en zie je op het water

Nick_
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 794
Lid geworden op: do feb 01, 2007 5:20 pm
Surf spul: freeride, wave, en luchtsup cruiser

Re: Tips & tricks van Martin ten Hoeve

Bericht door Nick_ » zo mar 17, 2013 7:56 pm

heb vanmiddag een Bic Natural Surf 7'9" gekregen, dus ik ga eens zien waar die surfers al die moeite voor doen. Nog even Point Break kijken voor de 1ste les.

Gebruikersavatar
Jip
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 486
Lid geworden op: ma jun 14, 2004 4:58 pm
Teamrider: Pro-Intro + Hotsails Maui
Surf spul: Hotsails Maui en meer
Contacteer:

Re: Tips & tricks van Martin ten Hoeve

Bericht door Jip » di okt 29, 2013 9:10 pm

Beste Martin,

Zojuist terug van een vakantie in Cornwall, en zodoende goede wave condities gehad. Maar de verbetering heeft (naast heel veel drive om nog beter te worden) ook onzettend veel vragen over wave techniek opgeleverd. Ik zal er een aantal opgooien en hoop dat jij er antwoord op kan geven.

Bottomturn.
Ik zie hier veel verschillende stijlen. Doel is om zo veel mogelijk snelheid te behouden natuurlijk. Ik probeer veel naar voren te leunen. Soms loopt het board perfect, maar soms ook niet. Dan plakt deze en is hij traag. Moet dit niet te extreem, of kan het meer dan ik denk?
Ook positie van het zeil verschilt per rijder enorm. Zijn hier nog bepaalde voor/nadelen van.

Topturn.
Wat ik op vakantie veel heb gehad is dat de vinnen (quad) gigantisch wegsliden. Vooral als ik wat agressiever wil rijden. Wat kan ik hiertegen doen? Als ik wat rustiger rij dan krijg ik wel leuke spraytjes. Maar ik wel echt full speed korte topturns leren.
Als ik goed gepowered ben, is dit helemaal moeilijk. Heb je hier ook enige tips en tricks voor?

foto's van het golfrijden kan je hier zien:
https://www.facebook.com/JHPhilippi/med ... 691&type=3

Backloop.
Vanwege een gescheurd trommelvlies ben ik een redelijk watje om deze move goed in te zetten. Ik land dan om me zij en dergelijke, draai niet goed door. Mijn vraag is dan ook, wat is het preciese stappenplan van een backloop. Stijle golf en licht in de wind springen is mij bekend. Wat is de handen positie? Zeil iets naar achter houden? Onder de giek hangen? of er meer inklimmen? Over de schouder kijken alleen als tip werkt bij mij niet zo helaas (was het maar zo simpel).

Als windsurfschool houder wil ik naast het gevoel van een move, ook de technische benadering heel graag weten. Windsurfen is eigenlijk vrij logisch. Maar op bovenstaande punten is het voor mij gevoel. Ik doe maar wat (ik vooral om me heen zie, en er cool vindt uitzien). Ik hoop dat je diep op de vragen wilt ingaan! Bij voorbaat dank!
Mochten er andere geroepen voelen te reageren, meer dan welkom. (wellicht beter via pb?)

Plaats reactie