Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Hier kun je alles kwijt wat te maken heeft met freeride/freemove.

Moderators: super_ik, Marcel

lemi
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 287
Lid geworden op: ma jun 13, 2005 10:50 pm
Surf spul: Fanatic, Starboard isonic, Loft racing blades, North warp

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door lemi » za dec 27, 2014 6:10 pm

Nog even een simpele tip om een spin out downwind zo veel mogelijk te beperken is de achterste voetband niet te krap zetten. Hierdoor vaar je meer met je voet op het hart vh board en loop je niet te pushen tegen de vin ruime wind.

Caspar als iedereen de Peter de Wit houding gaat imiteren vaart straks iedereen 80+. Zijn vaarstijl is (bijna) niet te kopieren zo simpel is het niet. Misschien wel benaderbaar. Daarbij levert de Avanti een positieve bijdrage aan het feit dat dit zeil makkelijk gevaren kan worden met minder backhand. Eerlijk gezegd toch wel bijzonder dat als je een vin koopt je vaarstijl moet aanpassen? Is het niet beter de vin(kleinere maten) te modificeren en deze toegankelijker te maken voor een groter publiek?

Gebruikersavatar
Hans Kleingeld
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 6484
Lid geworden op: do jun 03, 2004 8:10 pm
Surf spul: Avanti Sails
Contacteer:

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door Hans Kleingeld » za dec 27, 2014 7:56 pm

lemi schreef: Is het niet beter de vin(kleinere maten) te modificeren en deze toegankelijker te maken voor een groter publiek?
Van wat ik heb horen zeggen is de hotrod een gemakkelijk relatief vaarbare speedfin, maar blijf het een specialistische fin die niet voor iedereen geschikt is. Binnen Select zijn dan ook alternatieven in de vorm van V-max en S1, die wellicht toegankelijker zijn.

Gebruikersavatar
Peter de Wit
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 440
Lid geworden op: do aug 19, 2004 11:28 pm
Zeilnummer: NED-161
Teamrider: KATER-Fanatic-Sonntag-AVANTI
Surf spul: Fanatic Falcon, Sonntag fins, AVANTI Sails, ION

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door Peter de Wit » za dec 27, 2014 9:06 pm

lemi schreef: Is het niet beter de vin(kleinere maten) te modificeren en deze toegankelijker te maken voor een groter publiek?
Hi René,
Je hebt in de basis gelijk maar zoals ik al eerder schreef is een bottere voorkant een goede manier om problemen te voorkomen...
En zoals je weet is eraf gemakkelijker als erop.... :P

Dus als je een simpelere vin wilt...gewoon een schuurpapiertje erover en bot maken...
Dit kost maar 1-3km/u in topspeed.

Gebruikersavatar
Bossie
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 28
Lid geworden op: di okt 08, 2013 6:08 pm
Surf spul: Starboard isonics / Loft racing blades / Sonntag fins / Finish fins

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door Bossie » di dec 30, 2014 2:32 pm

Peter of Caspar,
Hoe is de nieuwe vmax 3 als speedvin?

Gebruikersavatar
Jibb
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1829
Lid geworden op: za mei 15, 2004 9:04 pm
Surf spul: JP, Neil Pryde, AL360, Z-Fins

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door Jibb » wo dec 31, 2014 3:54 pm

Misschien wat mosterd na de maaltijd maar volgens mij bruikbare tips.

Waar op Horst zeker mee rekening moet worden gehouden buiten de wier periode om is de trim van je zeil. De trim bepaalt in zekere mate de druk op de vin. Zo kun je met een perfect getrimt setje varen als het vlak is maar kan deze combinatie totaal niet werken wanneer het wier weg is.

Juist de afgelopen maanden is de 'echte' winterstand van het water op Horst niet bereikt. Het wier is wel weg en daardoor staat er meer chop dan normaal. Het volop druk geven op de vin, evt in combi met een verkeerd getrimd zeil, kan tijdens het slingshotten resulteren in een onverwachte spinout. Dit hoeft niet aan de vin te liggen maar is vaak terug te leiden naar een verkeerde trim van het zeil en/of verkeerde houding/techniek.

In de regel wanneer het op Horst choppy wordt je zeil trim als volgt aanpassen:
- Tackstrap net aantrekken, zeker geen buik in je zeil trekken!
- Outhaul wat strakker
- Downhaul iets meer dan je gewend bent
- Trapezelijnen iets korter

Door deze wijzigingen door te voeren loopt je board halve wind harder en ligt deze wat losser op het water. Nadeel is wel dat jijzelf wat rechterop komt te staan en het zeil wat vlakker is. Daardoor zijn de vlagen wat lastiger op te vangen. Echter neemt de druk op de vin af en kun je dus met eenzelfde vin blijven varen dan wanneer het vlak is. Bijkomend voordeel is dat bij ruim gaan je makkelijker over de chop gaat en je board minder klappert.

Wat betreft de HR 21 icm. een Missile XS, dit is de juiste maat vin voor dit board. Had een 18 of 19 eronder geprikt die dag op Horst en je had waarschijnlijk hetzelfde effect gekregen als een 25 of 27 onder je Falcon 79. Aan de andere kant werkt de 19 op Zonnemaire weer wel omdat dit brak en vlak water is.

Ter vergelijk ik vaar op Horst met vlak water mijn JP Speed 54 met een mXr UFO Wide 30 26 cm met dik profiel. Deze vin werkt voor mij gewoon niet wanneer Horst choppy is, hij verliest dan grip. Wat voor mij dan beter werkt is een rechte 30 cm C3 Sting II. Deze vin lift het board meer en is wat softer. Hierdoor kan ik mijn vaarstijl en trim nagenoeg gelijk houden. Echter wanneer het vlak is kan ik de Sting II ook gebruiken. Nadeel tov de mXr is dat de vin inlevert op eindsnelheid en niet de acceleratie heeft van een widebase.

Nu ken ik de Falcon 79 niet maar een 25 cm of zelfs een 27 cm vin voor een 56 cm breed board lijkt mij in de Horst chop aan de korte kant. De eerdere adviezen met betrekking tot een lange vin zou ik dus zeker ter harte nemen! Overigens met de huidige winterwaterstand op Horst kun je probleemloos tot vlak onder de kant varen met een 34 cm vin.

vanca041
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 16
Lid geworden op: di mar 16, 2010 9:41 pm

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door vanca041 » wo jan 07, 2015 11:46 am

@ Jibb - ik ga je tips zeker uitproberen - thanks!

Gebruikersavatar
Luc Salomons
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 460
Lid geworden op: di nov 27, 2007 8:29 am
Teamrider: Funsport-Duotone-Fanatic-ION
Surf spul: North Sails Warp 5,4/6,2/7,0/7,7/8,4 Fanatic 45/50/56/99/121
Contacteer:

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door Luc Salomons » do feb 12, 2015 5:27 pm

Ik heb inmiddels redelijk wat sessies met de HR erop zitten in verschillende maten. En ja ik heb ook een aantal spinouts gehad die ik lastig te verklaren vond (ik deed nmm niet iets anders dan anders met andere vinnen..)

Wanneer de wind niet echt hard is (relatief voor de set) en de (te verwachten) snelheden niet super hoog zullen zijn, dan kies ik nu inderdaad voor 2cm langer dan ik eerder met Caspar/Crossfire deed. Je kunt dan lekker tegen de HR aan duwen upwind en halve wind. Ruime wind heb je van die 2cm extra geen "last". En mocht de vlaag toch erg hard worden (teveel lift) dan ga je gewoon nog wat ruimer :wink: Ik heb het dan in mijn geval vooral over HR in slalom- of grotere speedboards.

Op mijn 50cm brede speedboard is de 25cm HR in combinatie met 6,3 in principe ideaal. Maar zoals gezegd had ik vaker spinouts dan ik gewend was. Ik heb mijn "gedrag" een beetje moeten aanpassen. Iets minder hard duwen met de achterste voet op ruimere koersen werkt; dit is ook makkelijk te realiseren door de voetband iets groter te zetten, zodat je meer op dan tegen het board staat. Mijn houding is btw al redelijk rechtop. Ook Iets "sensibeler"en gelijkmatiger varen vooral in de overgang van halve naar ruime wind heeft mij geholpen. Je kunt dus gerust iets langer halve/gematigd ruime wind varen - die snelheid neem je dan mooi weer mee als je de vlaag pakt en echt ruim gaat!
Uiteindelijk viel het mij honderd procent mee dat ik geen enkele spin-out (die had ik wel verwacht) had op de FalconSpeed50 met 25cm HR in combinatie met 7,0 ipv 6,3. Met dit grotere zeil op het smalle board dwingt al iets meer tot rechtop staan; daar houdt een HR dus van..

Nog een remedie is om je zeil niet met teveel backhand te varen. Ofwel niet te weinig outhaul spanning.

Lang verhaal kort; ik heb me dus iets aangepast vooral in houding en gedrag (moet in het echte leven ook wel eens :z ). Dat werkt voor mij en zorgt ook voor de gewenste snelheden op de momenten dat het kan. Want potentieel heeft de HR zeker!
Tot slot: ik ben geen Select Team rider en heb geen enkel belang richting dit merk.

Gebruikersavatar
Reindt
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1813
Lid geworden op: di aug 28, 2012 10:37 pm
Surf spul: Genoeg! of?????

Re: Hoe om te gaan met Select Hot Rod vinnen!

Bericht door Reindt » zo dec 18, 2016 8:45 pm

Bam, weer even een beetje leven in dit topic :P
kan iemand mij vertellen of een 33 HR i.c.m. een iSonic 94 (60cm breed) en een 6,5 m2 een goede combie is, dit omdat ik hier heel vaak lees 2 cm meer. of is de vin daarvoor dan toch te groot?

Plaats reactie