Pagina 1 van 1

Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: di aug 13, 2019 8:56 am
door Markie34
Hi beste surfers,

Zaterdag 10 augustus ben ik gaan surfen in Schellinkhout.
Er stond echt heerlijk veel wind en het was geweldig!
Aan het einde van mijn sessie heb ik een vervelende smakkerd gemaakt en wat mij een serieuze blessure heeft opgeleverd. Ik ben tijdens het planeren de controle kwijt geraakt en viel voorover. Hierbij bleef mijn rechter voet (voorste voetband) steken in mijn voetband. Tijdens mijn val maakte mijn plank een korte twist. Hierna kwam mijn voet los. Achteraf bleek dat ik op drie plaatsen mijn middenvoetsbeentjes heb gebroken (best vervelend als je nog naar Alkmaar moet maar kreeg hulp van een aardige windsurfer).

Ik zou graag wat advies of wat tips willen hebben van jullie over het afstellen van voetbanden. Welke adviezen t.a.v de veiligheid zijn er te geven, waar moet ik rekening mee houden? Hoe stel ik voetbanden goed af? Waar letten jullie op? Etc.

Het boardje waarop ik surf is een RDD freestyle/wave 95

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: di aug 13, 2019 9:38 am
door Huug
Stevige middenvoetsbeentjes doen wonderen ;-) Blijven staan helpt ook ook. 8)
Zelf vind ik het prettig als ik tot aan mijn wreef in de voetbanden sta, dat heb ik van Robby Naish afgekeken. Dan valt er ook niet zoveel te verdraaien. Als de plank aan je tenen trekt komt er meer kracht op je voet te staan. Nu ik af en toe probeer te foilen lig ik regelmatig met mijn gezicht in het water en me voeten vast n de voetbanden. Daar moet je tegen kunnen
Alternatief is dat je amper in de voetbanden past dan schiet je er continu (bijna) uit.
In het algemeen gaat de keuze tussen stabiliteit tijden het varen en veiligheid in de crash. Die keuze kan niemand voor je maken.

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: di aug 13, 2019 10:58 am
door Ron Gijzen
Huug schreef:
di aug 13, 2019 9:38 am
Zelf vind ik het prettig als ik tot aan mijn wreef in de voetbanden sta,... Dan valt er ook niet zoveel te verdraaien. Als de plank aan je tenen trekt komt er meer kracht op je voet te staan.
Voor de voet is het idd veiliger hem flink diep in de voetband te steken, maar voor de knie niet!

Ik heb mijn voetbanden vrij ruim staan en sta er vrij losjes in, nooit 'klem'. Maar ja, ik vaar dan ook niet in heftige branding en maak geen sprongen, dus dan heb je die stevige connectie met je board ook niet nodig.

Ik denk dat sprongen en ongecontroleerde crashes in de voetbanden sowieso gevaarlijk zijn voor voeten, enkels en knieen. Ben persoonlijk best bang voor blessures op dat vlak en durf dus eigenlijk niet te springen of op zee te varen bij harde wind.
Ben ook benieuwd naar mening van meer ervaren zee-surfers.

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: di aug 13, 2019 3:55 pm
door Kapitein Rob
Hallo Mark. Jammer dat je top dag zo is beëindigd.
Voetbanden afstellen is een persoonlijk dingetje, maar er zijn basis principes.
Wave-ers (lees golfriders) zetten hun voetbanden erg ruim, deze groep kunnen dan met hun tenen heel veel druk uit oefenen op hun board.
Speed surfers zetten hun voetbanden krap, om zoveel mogelijk druk op de zijkant te houden. (Controle)
Op Schellinkhout zie je deze beide varianten niet.
Op Schellinkhout, bij voldoende wind, heb je al snel een hoge chop, en vaar je meestal lange raken. Je voeten worden daardoor in de voetbanden geperst. Staan ze te open, dan bestaat de kans zelfs dat je er doorheen schiet. Staan de banden te krap dan wordt het erg vermoeiend om relaxed te varen. Ook iets groter is geen optie. Zeker met schoentjes zitten je voeten muurvast in de banden, doordat je steeds harder je voeten in de banden duwt. Op het Amstelmeer heb je misschien nog de mogelijkheid om voor dat je gaat gijpen je voeten uit de voetbanden te trekken, op het Schellinkhout krijg je deze tijd niet.
Hier geldt de basis.
“Tenen zichtbaar aan de andere kant van de voetband”.
Mijn ervaring is dat je je voetbanden het best kunt instellen als deze nat zijn en dan van hieruit na behoefte nastellen.
En ook niet onbelangrijk controleer regelmatig of de schroeven nog vast zitten (ook weer niet te hard aan draaien dat de kop breekt) en/of de voetbanden niet ingescheurd zijn. Zoja, meteen vervangen. Veel succes met je herstel.

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: di aug 13, 2019 4:53 pm
door jeti
ik vaar op zee en ze staan behoorlijk los. met golfrijden sta je dan ook meer naar het midden van je board, en je komt makkelijk los met spoelen. Met springen nooit problemen, dan druk ik mn voeten een beetje opzij.
sterkte Markie!!

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: di aug 13, 2019 5:09 pm
door theArthurrrr
Ik heb m'n voetbanden staan zoals hier uitgelegd:

[video][/video]

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: do jan 23, 2020 10:22 am
door Ruben
Ik ben ook van het 'wreefkamp'. Ik merk dat met veel springen (en ook een beetje golfrijden als ik op zee vaar dat het fijn is als je je tenen net kan zien door de voetband heen. Nog wijder lever je naar mijn smaak te veel controle in. Ik crash vaak terwijl ik nog in mn voetbanden zit en ook wel eens in gekke hoeken als ik een sprong verkeerd maak of probeer te tweaken en ik ben dan altijd erg blij dat mijn voetbanden groot staan. Wat ook helpt bij een crash is om als je merkt dat je gaat crashen heel hard weg te trappen, zodat je jezelf actief uit de voetbanden schopt. Als je dit een beetje gaat doen wordt het na verloop van tijd een soort reflex en dan is crashen al een stuk 'fijner' meestal.

Re: Advies over het afstellen van voetbanden

Geplaatst: do jan 23, 2020 4:04 pm
door WhiteofHeart
Als je snelheid wilt pushen en een beetje beter upwind wil lopen, of gewoon een grote vin onder je board hebt gaat er niks boven strakke voetbanden, plat en breed, zodat je zijdelings kan schuiven maar er niet dieper ingaat dan dat je kleine teen net zichtbaar is.

Voor freestyle en wave vaar ik mn voetbanden 1 of 2 gaatjes krapper en juist hoger, dan zit je voet echt vast als je springt, gaat ie los als je voet draait. Nadeel is dat je niet echt meer kan hangen in je tenen, dus met een langere vin niet echt optimaal.

Voor foil heb ik gewoon maar wat gedaan, ruimer dan standaard, ga er zegmaar met platte schoentjes ook nog net wel net niet in (voor net wel, achter net niet). Nooit een probleem mee gehad, en dat terwijl ik mezelf echt wel hard lanceer. Over het algemeen sta ik er eigenlijk helemaal niet diep in en raak ik amper de voetband, voor het springen wiggle ik dan goed mn voet tot mn knie in de voetband en laat ik m lanceren..