Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Gieken en zo

In dit forum kun je al je vragen kwijt betreft algemene surfonderdelen, accessoires, algemene vaartechnieken en alle overige vragen die niet onder te verdelen zijn in de bovenstaande disciplines.

Moderators: christiaan1111, Jurjen

Gebruikersavatar
Tiki
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 818
Lid geworden op: do feb 16, 2006 11:45 pm
Surf spul: SB iSonic 135-115, SOS R99-Classic 88, Loft O2 9.6-8.4-7.4, Loft Lip 6.2-5.7-5.2-4.3
Contacteer:

Gieken en zo

Bericht door Tiki »

Er is al veel geschreven over masten, zeilen, planken en vinnen, maar gieken bleven een beetje uit. Toen dit artikel in Windsurf magazine in september verscheen vond ik het de moeite deze te vertalen (alleszins een poging tot...) om het e.e.a. te verduidelijken. Commentaren of aanvullingen zeer welkom. Njoy!!

Weetjes over gieken

Wat moet je zoeken in een giek?
We kunnen lang doorpraten over wat de secundaire en tertiaire functies van een goed ontwikkeld giek zijn, maar uiteindelijk is een giek iets dat we vasthouden om het zeil mee te controleren. Meer niet. Waar moet je dan eigenlijk op letten als je een giek aankoopt?

Lengte
Het eerste dat je in aanmerking moet nemen is de lengte van de giek, die op zich bepaald wordt door de zeilmaten die je van plan bent om met de giek te gebruiken. Let er wel op dat de lengte van de giek die vermeld staat op het zeil een aanduiding is, die door het gebruik van een andere mast of trim nogal eens kan vari°ƒÂ«ren, dus let op het aankopen van een precies passende giekmaat. Ook kan de lengte van de giek een paar cm's vari°ƒÂ«ren wanner je een RDM mast gebruikt ipv een SDM. De meeste hedendaagse gieken bieden een extensie (verlengstuk) van 50 - 60 cm, waardoor een surfer toch een aantal van zijn zeilen mee zal kunnen optuigen. De MK Ergo grip giek bijvoorbeeld is dan wel wat specialer want hij wordt standaard met 2 verschillende verlengstukken verkocht, waardoor het verlengbereik uitkomt op een luttele 100 cm. Daarmee kan je dus zeilen optuigen van 4.0m°‚² tot 9.5m°‚².

Grip en diameter
Een ander aandachtspunt is dan natuurlijk het comfort van de giek, of beter bepaald: hoe comfortabel is het om de giek vast te houden. Hoe comfortabeler de grip is, hoe langer je zal kunnen surfen, zonder dat er zich grote gaten vormen in uw handpalmen. Smallere giekbuizen laten de surfer toe om de handen net iets meer te kunnen sluiten, waardoor hun grip strakker en sterker is. Vandaag is de standaard diameter voor een aluminium giek ongeveer 29 mm. Deze geeft de beste gewicht / sterkte ratio en laat nog plaats toe voor het behuizen van het verlengstuk. Sommige merken (Bv. Chinook) geven de keuze tussen een diameter van 29 mm of 32 mm. Sommige merken hanteren ook verschillende diameters over hun gamma gieken (Bv. Unifibre). Een kleine uitzondering op deze regel is de X6 giek van Neil Pryde omdat het verlengstuk gemaakt is uit een carbon monococque waardoor de algemene diameter werd verlaagd tot 28 mm, waardoor een nog strakkere grip rond de giek mogelijk wordt.
De truc is dan om de giek in te pakken met een fijn EVA grip laagje om zoveel mogelijk grip en comfort bij te brengen, zonder de algemene diameter van de giek teveel te vergroten. Een te dunne EVA griplaag zorgt ervoor dat deze te makkelijk kan afscheuren en loskomen. De Team Carbon giek van ProLimit gebruikt een buis met een extreem dun (tapered) grip gedeelte, waardoor de diameter minder groot is dan bij de standaard EVA laag.

Waarde
De prijs van een giek en hoeveel geld je uiteindelijk wenst uit te geven aan een giek zijn vaak de doorslaggevende factoren voor je aankoop. Aluminium gieken kosten tussen de 100 en de 200°¢â€šÂ¬, terwijl de duurdere carbon versies vari°ƒÂ«ren tussen de 300 tot 800°¢â€šÂ¬. Waarom meer uitgeven aan iets dat uiteindelijk toch hetzelfde doet? Wat zijn de voordelen? Om op deze vraag te kunnen antwoorden moet men naar de kenmerken kijken van de giek, die zichtbaar worden wanneer je de giek op het water gebruikt.
Er zijn een aantal aspecten van de giek die je onmiddelijk in de winkel kan zien door gewoonweg naar de giek te kijken. En er zijn ook een aantal heel belangrijke kenmerken die je niet zomaar kan zien, maar wel aanvoelt als rechtstreeks op het water de giek vergelijkt met een andere giek.

Gemak en gebruiksvriendelijkheid.
Voor velen onder ons is tijd op het water een heel kostbaar iets. Het laatste wat je wilt is tijd verliezen op het strand door je uithalertouwtje door een met zand verstopt gaatje te proberen rammen, of de klep van de giekkop verschillende malen nutteloos open en dicht doen omdat het touwtje niet correct in de klem van de giekkop vast blijft. Een giek moet zo ontworpen zijn dat het zich op een vanzelfsprekende manier aan de mast hecht. De inhaler (touwtje van de giekkop) moet makkelijk omheen de mast geraken om dan zonder enig probleem aan de klep van de giekkop te bevestigen. De trapeze lijntjes moeten met gemak symmetrisch aan de giek bevestigd kunnen worden, terwijl de lengte van de giek moeiteloos aanpasbaar is door het probleemloos in -en uitschuiven van het verlengstuk. De uithalertouw moet door de design van het uithalerstuk zonder te kruisen door het oog van het zeil geraken.

Stabiliteit
De giek is de enigste manier om het tuig te controleren als je op het water bent. Het gevoel dat je van je zeil terug krijgt, voel je doorheen de giek. Zelfs al heb je de meest technisch en directe zeil op de markt, als je er een wankele giek aan gaat koppelen, dan is er weinig kans dat je de performantie zult voelen die het zeil je aanbiedt. Het is alsof je de beste rally auto koopt, maar dat je een waterbed als stoel gaat gebruiken. De stijfheid van een giek ligt vooral in de sterkte van de klep van de giekkop om de mast, en de flex van de giekbuizen zelf. De meeste giekkoppen op de markt slagen erin de mast stevig vast te klemmen zonder langs de mast te schuiven. Het is het gemak waarmee de stevige grip wordt bereikt dat de sleutel is tot een goede giek. Wanneer je de flex bekijkt van de giekbuizen, is het niet verrassend dat de meeste buiging ontstaat bij de scheiding tussen de giek buis en het verlengstuk. Hoe verder je de giek gaat verlengen, hoe meer flex er ontstaat in de giek. De hedendaagse aluminium gieken hebben een verlengstuk uit 1 deel om deze flex tegen te gaan. Stijfheid is de grootste troef bij full carbon gieken. De X6 van Neilpryde is door zijn carbon verlengstuk al veel stijver bij maximale verlenging dan andere full aluminium gieken. Een giek die volledig uit carbon constructie bestaat zal nog stijver en stabieler zijn, al moet je voor deze modellen flink wat geld neertellen.

Duurzaamheid
Wanneer je een giek koopt, verwacht je dat de giek de ergste omstandigheden aankan en dat hij een aantal jaren meegaat. De meeste aluminium gieken hebben een wanddikte van 1,3 tot 1,5 mm. De sterkte van de giek verhoogt samen met de wanddikte van de giekbuizen. Een ander aanvaard feit is dat de duurzaamheid van de giekkop merkbaar verhoogt als de giek buizen ook uit °ƒÂ©°ƒÂ©n stuk bestaat. Net zoals het verlengstuk nu tegenwoordig ook uit 1 stuk bestaat. Duurzaamheid is niet makkelijk te achterhalen, en moet dus op het water uitgetest worden.

Eigenschappen van een goede giek
Welke eigenschappen moet een giek dan bezitten om het gebruiksvriendelijk, stijf en duurzaam te zijn? Als we een giek van een beetje dichterbij bekijken kunnen we een aantal eigenschappen vinden die de moeite zijn om te vermelden.

De giekkop
Een aantal gieken bezitten een gearticuleerde giekkop. Een gearticuleerde giekkop (d.i. wanneer de giekbuizen op en neer kunnen bewegen onafhankelijk van de giekkop) lijkt DE logische oplossing als we het zeil optuigen omdat het zo de druk die de zijkant van de giekkop op de mast uitoefent vermindert als de uithaler wordt aangetrokken. Niettemin, de niet-gearticuleerde gieken zullen tevens ook stevig en veilig aan de mast hechten. Het komt er dus allemaal op neer wat jouw persoonlijke voorkeur is.
Wat er wel opvalt is de hoeveelheid vulling die in de giekkop is ingewerkt om zo weinig mogelijk over de mast te schuren en deze zo te beschadigen. Het wordt aangeraden een plastieken kraag te gebruiken om de mast te beschermen, zeker als de giekkop weinig of geen vulling heeft.

Afbeelding

Een merkbare vooruitgang is het gebruik van metalen klemmetjes in de giekkop, waarbij het risico dat de tandjes van de klem verslijten sterk vermindert. Sommige giekkoppen hebben een ingebouwde inhaler, terwijl andere giekkoppen een gaatje hebben waardoor je de inhaler kan bevestigen...
Over de jaren hebben RDM masten (Reduced Diameter Mast) in populariteit gewonnen, vooral voor wavers. Het is dus logisch dat sommige constructeurs eveneens evolueren met deze trend door de diameter van de giekkoppen grondig aan te passen. Sommige gieken bezitten een "universeel giekkop design", waardoor deze gieken zonder hulpmiddel op zowel SDM masten als RDM masten kunnen gebruikt worden. Andere gieken passen op SDM masten, maar moeten een rubberen kraag gebruiken om aan een RDM mast bevestigd te worden.

Afbeelding

Wat ons tot een ander belangrijk aandachtspunt trekt. Als je een RDM mast aankoopt, zul je ongetwijfeld een rubberen kraag meegekrijgen om de standaard gieken zonder probleem op de mast te doen passen. Jammer genoeg is de breedte van sommige giekkoppen zodanig groot dat deze niet rond de rubberen kraag past, waardoor je de rubberen kraag drastisch zal moeten aanpassen.

Afbeelding

De giekbuizen
Het is in de giekbuizen dat er het meeste onderscheid wordt gevonden tussen de verschillende merken. We hebben reeds de buis diameter vermeld, alsook het gebruik van een EVA griplaag. Maar wat er het meest opvalt is het profiel van de giekbuizen. Een giek opmeten aan zijn breedste punt kan een aanwijzing geven, al is dit niet erg logisch omdat een langere giek logischer wijze breder zal uitkomen dan een kortere giek. Maar opnieuw: het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. En elk verandering t.o.v. wat je gewend bent zal eerst onwennig aanvoelen. De Amex Ergal Wave verdient een vermelding door zijn vrij uniek profiel. De giekbuizen buigen heel snel, waardoor over de rest van de lengte de giekbuizen veel dichter bij het zeil zitten. Ondanks dat het wat aanpassing vereist, voelt het zeil veel directer aan - wat de spontane en assertieve surfer wel zal appreci°ƒÂ«ren.

Afbeelding

De aluminium gieken zijn allemaal vervaardigd uit een aluminium legering uit verschillende samenstellingen. Bij het maken van de giekbuizen wordt geopteerd voor de "Extrusion technology" waardoor de kans dat de giek zich opvult met water verminderd. De meeste gieken hebben een soort visuele ondersteuning op de EVA griplaag geprint om je te helpen bij het positioneren van je trapeze lijnen. Het is ook goed dat elk merk tegenwoordig een verlengstuk gebruikt die vervaardigd is uit 1 stuk.
Er is ook een verschil tussen het gebruik van een enkelvoudige of dubbele pins om de lengte van de giek aan te passen. De dubbele pins krijgen de voorkeur op omwille van verbeterde sterkte en duurzaamheid.

Afbeelding


Als laatste wordt er gekeken naar de manier van nummeren van het verlengstuk. De meeste merken opteren voor het vermelden van de lengte van het verlengstuk, waardoor je zelf een beetje moet hoofdrekenen om de juiste lengte te berekenen. Deze methode is logisch in een kost-besparend optiek waarbij een merk een universele verlengstuk kan gebruiken op zijn hele gamma gieken. North Sails krijgt hierbij een speciale vermelding, want hun gieken geven wel de totale gieklengte weer, wat het gebruik ervan erg voor de hand liggend maakt.

Het verlengstuk
Zoals eerder vermeld bestaat het verlengstuk tegenwoordig standaard uit 1 deel bij alle merken, om de giek zo stijf mogelijk te maken. De katrollen en de klemmetjes worden dan aan het eind van het verlengstuk bevestigd d.m.v. 1 of 2 klinknagels. Sommige gieken op de markt maken gebruik van het "loop-loop-go" systeem dat het aanbrengen van de uithaler versnelt en vergemakkelijkt. Een ander voordeel van dit systeem is dat de uithaler in de klem blijft zitten, zodat er geen zand of vuiligheid de klem kan verstoppen. Meer en meer gieken incorporeren meerdere katrollen in het verlengstuk geschikt voor het uithaler trim systeem.

Is gewicht een aandachtspunt?
Een vraag die veel gesteld is door de surfers die een nieuwe giek willen aanschaffen is of ze beter geen full carbon giek zouden aankopen met de gedachte dat de gewichtswinst performanter zal zijn. Dit is een nogal veel voorkomend misvatting. Een full carbon giek is meestal zelfs niet lichter dan zijn aluminium tegenhanger, zeker niet in de kleinere maten. Bijvoorbeeld is de X6 van Neilpryde (aluminium / carbon hybride) eigenlijk zwaarder dan de X3, die volledig uit aluminium is vervaardigd. Wat carbon wel doet, is de mogelijkheid bieden de diameter van de giekbuizen te verkleinen, zodat deze comfortabeler te gebruiken is. De carbon vezels zorgen uiteindelijk ook voor meer stijfheid, waardoor een surfer een meer verbonden gevoel krijgt met zijn zeil, een directer gevoel waardoor de surfer betere respons en feedback krijgt van zijn set. Wanneer de giek minimaal verlengd is, is het stijfheidsverschil tussen full carbon en aluminium bijna niet te voelen, het is pas als je de giek maximaal verlengt dat je een verschil in flex zult voelen. Dan zul je pas de waarde inzien van een full carbon giek.
Carbon gieken zijn ongetwijfeld duurzamer en betrouwbaarder geworden over de jaren. Ze vinden meer en meer hun weg naar de surfers, zeker de gemiddelde en gevorderde surfer. De vraag is dan of de performantie winst opgaat t.o.v. de kostprijs van het ding, in rekening gebracht met surf niveau en aantal vaardagen.
_________________
There's more to life than losing time
Laatst gewijzigd door Tiki op di dec 02, 2008 11:28 am, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
harmpie
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 49
Lid geworden op: di aug 31, 2004 10:10 am
Surf spul: F2 Guerilla 68, Tabou Pocket 85 , Manics, Poisons, RDM
Contacteer:

gieken carbon

Bericht door harmpie »

Er staan goede giekentests in de surfmagazine. Deze kun je voor weinig downloaden: http://www.surf-magazin.de/smo/show.php ... p=&ps_lo=0

Boeiende conclusie van een van de tests. Koop alleen een carbon giek als je mast al >70% carbon heeft en als je zeilen vaart van 6 en groter.

Gebruikersavatar
Surfrider
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 7273
Lid geworden op: wo jul 24, 2002 9:46 am
Zeilnummer: NED-118
Surf spul: Ruim voldoende
Contacteer:

Re: Gieken en zo

Bericht door Surfrider »

Hoe wordt giek lengte eigenlijk gemeten?

Ik heb namelijk een Arrows 190-240 en een HPL 177-238. Maar als ik ze op elkaar
leg (in langste stand) is de HPL net zolang of misschien zelfs 1cm langer.

Ik zou verwachten dat de meting: voorkant mast tot aan het eindstuk zou zijn.
.... ... ...
Ik heb even al de giek die hier nu liggen gemeten:
NP X6 145-195 ==> 144,5 - 194,5
North X-Comp 170-220 ==> 170 - 220
Arrows Carbon 190-240 ==> 191 - 241
HPL Carbon 177-238 ==> 181 - 243 (verlenging op 0 = 183cm)
NP X9 260-310 ==> 261 - 311

Conclusie, die HPL is 5cm te lang. Meten denk ik vanaf de binnenkant mast ofzo.
Alle andere kloppen binnen de +/- 1cm. 1cm langer lijkt me meestal ook wel gewenst,
die halve cm korter bij de X6 is misschien on handig.

Heeft iemand anders zijn HPL wel eens echt opgemeten?

Gebruikersavatar
Willy B18
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1201
Lid geworden op: za apr 26, 2003 4:57 pm
Zeilnummer: Bel-18
Contacteer:

Re: Gieken en zo

Bericht door Willy B18 »

Surfrider schreef:Hoe wordt giek lengte eigenlijk gemeten?
Ik zou verwachten dat de meting: voorkant mast tot aan het eindstuk zou zijn.
Zo zou het moeten zijn, inderdaad. Maar de maatvoering door de verschillende merken is dikwijls nogal onnauwkeurig en als je enkel daarop voortgaat om je (tegenwoordig vrij trimgevoelige) zeilen op te tuigen, kom je wel eens een teleurstelling tegen.
Dus: steeds je gieken nauwkeurig opmeten (zoals je zelf ook al gedaan hebt uiteraard) :wink:

kaaskopD
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 3
Lid geworden op: zo nov 16, 2008 3:06 pm

Re: Gieken en zo

Bericht door kaaskopD »

Hallo,

wat zijn jullie ervaringen met de nieuwe giekvorm?
Anatomisch gezien kan ik mij voorstellen dat het prettiger is, maar heeft deze vorm ook nadelen?
Ik denk b.v. als je gevallen bent en in het water ligt om b.v. de giek over de plank te trekken en misschien blijft haken
omdat deze nieuwe vorm een nogal scherpe hoek maakt?

groeten
Ron

Gebruikersavatar
Ouwe
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2651
Lid geworden op: di mar 06, 2007 11:08 pm
Surf spul: T1 CrossX 97 Witchcraft Custom Shaman 83. Set Ezzy Elite,s

Re: Gieken en zo

Bericht door Ouwe »

kaaskopD schreef:Hallo,

wat zijn jullie ervaringen met de nieuwe giekvorm?
Anatomisch gezien kan ik mij voorstellen dat het prettiger is, maar heeft deze vorm ook nadelen?
Ik denk b.v. als je gevallen bent en in het water ligt om b.v. de giek over de plank te trekken en misschien blijft haken
omdat deze nieuwe vorm een nogal scherpe hoek maakt?

groeten
Ron
Mijn ervaring is dat het veel prettiger voor je handen is (rechter houden),en ik kan absoluut geen nadelen bedenken of ervaren.
Ik heb een tecnolimit myto revolution ,waar ik al vanaf April 2007 zeer plezierig mee vaar.
Heb 3 week geleden met een oude Np x3 5 jaar oud gevaren maar verlangde naar mijn myto.
Binnenkort maar investeren in een 140 +

Gebruikersavatar
mark331m
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 548
Lid geworden op: di mei 27, 2008 12:46 pm
Surf spul: Nivea Sails / Mistral

Re: Gieken en zo

Bericht door mark331m »

kaaskopD schreef:Hallo,

wat zijn jullie ervaringen met de nieuwe giekvorm?
Anatomisch gezien kan ik mij voorstellen dat het prettiger is, maar heeft deze vorm ook nadelen?
Ik denk b.v. als je gevallen bent en in het water ligt om b.v. de giek over de plank te trekken en misschien blijft haken
omdat deze nieuwe vorm een nogal scherpe hoek maakt?

groeten
Ron
Wat bedoel je hiermee? Waterstart je of trek jij je zeil op?

kaaskopD
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 3
Lid geworden op: zo nov 16, 2008 3:06 pm

Re: Gieken en zo

Bericht door kaaskopD »

je zeil ligt toch wel eens aan de lijzijde in het water zodat je het zeil over het board weer terug trekt

Gebruikersavatar
mark331m
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 548
Lid geworden op: di mei 27, 2008 12:46 pm
Surf spul: Nivea Sails / Mistral

Re: Gieken en zo

Bericht door mark331m »

Ik kan sinds kort waterstarten en 1 ding wat ik geleerd heb is dat je de plank gebruikt als hefboom om je zeil goed te krijgen. Je zwemt dus met je plank om je zeil en niet andersom. Op deze wijze kan je nooit je zeil over je plank trekken.

kaaskopD
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 3
Lid geworden op: zo nov 16, 2008 3:06 pm

Re: Gieken en zo

Bericht door kaaskopD »

heb jij dan ervaring met de nieuwe giekvorm?

Gebruikersavatar
mark331m
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 548
Lid geworden op: di mei 27, 2008 12:46 pm
Surf spul: Nivea Sails / Mistral

Re: Gieken en zo

Bericht door mark331m »

Ja, maar ik heb ook alleen maar de nieuwe giekvorm, waardoor ik over een vergelijk met de oude weinig kan zeggen. Maar het probleem wat hier wordt geschetst met de giek over het board trekken is mij volledig onbekent.

Ik heb de Tecno limits King revolution, waarbij revolution iets zegt over de giekvorm.

Gebruikersavatar
surfbob
Funboarder in spe
Funboarder in spe
Berichten: 107
Lid geworden op: zo sep 18, 2005 8:28 pm
Surf spul: mistral joker, neilpryde expression en search

Re: Gieken en zo

Bericht door surfbob »

Is een carbon giek ook sterker dan een alu giek?(lees: bestand tegen gecrashte ingehaakte forward pogingen enz.)

mn vorige alu giek werd krom en 2 delig, kan ik dat met carbon ook verwachten?

Jurjen
Meer een lezer
Meer een lezer
Berichten: 8470
Lid geworden op: di aug 27, 2002 8:08 am
Surf spul: RRD xfire 90 112 135 Goya quad 118 simmer freewave 85 Loft sails Switchblade Simmer Apex & Icon

Re: Gieken en zo

Bericht door Jurjen »

krom niet 2 of meer-delig gebeurt met carbon ook.

Gebruikersavatar
surfbob
Funboarder in spe
Funboarder in spe
Berichten: 107
Lid geworden op: zo sep 18, 2005 8:28 pm
Surf spul: mistral joker, neilpryde expression en search

Re: Gieken en zo

Bericht door surfbob »

gebeurt dat over het algemeen eerder of later met een carbon giek? (carbon is wel retesterk materiaal maar een ingehaakte forward crash is wel flinke puntbelasting dus voor beide is wat te zeggen..)

Gebruikersavatar
Jeroensurf
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 11371
Lid geworden op: za nov 22, 2003 2:30 pm
Surf spul: Ezzy 5.8 tot3.7 Witchcraft Flextail 104 + V4 95, div SUPS en een foilset

Re: Gieken en zo

Bericht door Jeroensurf »

Een goede carbongiek gaat langer mee.

Gebruikersavatar
Nelis
Hardcore windsurfer
Hardcore windsurfer
Berichten: 5353
Lid geworden op: wo dec 04, 2002 8:07 am
Surf spul: Witchcraft V4.0 KS3 4.3 - 4.9 - 5.5

Re: Gieken en zo

Bericht door Nelis »

Boeiende conclusie van een van de tests. Koop alleen een carbon giek als je mast al >70% carbon heeft en als je zeilen vaart van 6 en groter.
Nu heb ik die duitsers wel hoog zitten, maar dit is redelijk ongenuanceerd. Ik ken hier members die over de 100 kg wegen, en nooit groter dan 5.8 varen met een 60 % mastje en die met een alu giek ongeveer per 5 sessies een nieuwe alu kunnen gaan kopen....
Tiga, kom er maar in! 8)

Gebruikersavatar
Tiga 26
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1651
Lid geworden op: do feb 26, 2004 3:40 pm

Re: Gieken en zo

Bericht door Tiga 26 »

Hoezo? heb je een carbongiek te koop? De mijne zijn afgelopen herfst alletwee doordemidden gegaan.... Gewoon X5 voor mij voorlopig :cry: :cry:
(en heb een prima 6,3 en 7,2 trouwens... worden zelfs af en toe gebruikt)

Beide carbongieken waren wel lang in gebruik, en geheel terecht gesloopt. Alu begeeft het bij mij veel te snel, als iemand mikado wil spelen met giekbuizen.. heb nog wel een stapeltje liggen.

Gebruikersavatar
Jeroen T
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1317
Lid geworden op: di dec 31, 2002 10:55 pm
Teamrider: Zwemer Watersport
Surf spul: Starboard & MB boards
Contacteer:

Re: Gieken en zo

Bericht door Jeroen T »

Met 60Kg lukt dat ook best :wink: En dan vaar ik nog relatief veel op vlak water. Voor de zeilmaten die ik gebruik maakt het qua stijfheid niet heel veel uit. 3-4 aluminium gieken per jaar of een carbon versie die jaren meegaat maakt wel wat uit voor de portemonee.

Gebruikersavatar
Tiki
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 818
Lid geworden op: do feb 16, 2006 11:45 pm
Surf spul: SB iSonic 135-115, SOS R99-Classic 88, Loft O2 9.6-8.4-7.4, Loft Lip 6.2-5.7-5.2-4.3
Contacteer:

Re: Gieken en zo

Bericht door Tiki »

Voor de ge°¯nteresseerden: Stukje toevegoegd op http://users.telenet.be/fanaticfanart/W ... /booms.htm over C-shape gieken...

Gebruikersavatar
eckerdt
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2170
Lid geworden op: do feb 17, 2005 3:10 pm
Surf spul: van alles en nog wat

Re: Gieken en zo

Bericht door eckerdt »

Ik kan mij van ART herinneren dat zij rond '99 ofzo een speciaal eindstuk voor de giek hadden die verschilde van de standaard giek: ipv je uithaler(touwtje) gebruikte je het eindstuk van de giek zelf die je door het oog van het zeil stak. Bovendien was dit eindstuk alleen te gebruiken bij zeilen van ART die het oog niet helemaal tegen het achterlijk aan hadden maar zo'n 15 cm van het achterlijk af. Hierdoor kon je met kortere gieken varen en kreeg je geloof ik onderin ook meer twist. Een soortgelijk idee als sommige zeilen van anno 2009, waar het uithalersoog ook niet meer op het breedste punt van het zeil zit, maar zo'n 10 cm. naar het binnen toe.

Iemand enig idee waarom dit ART-concept van de giek niet is overgenomen? ART ging trouwens helaas ter ziele, zou dat hiermee iets te maken hebben... :roll:

Gebruikersavatar
Frank-363
Surfspullenverzamelaar
Surfspullenverzamelaar
Berichten: 6419
Lid geworden op: do jul 04, 2002 1:11 pm
Zeilnummer: ned-363
Surf spul: speed, slalom & wave NoveNove ChallengerSails Point7 Bull Sails

Re: Gieken en zo

Bericht door Frank-363 »

Art had zelfs 2 unieke giek eind stukken, de beschreven giek voor het total twist zeil (uithaler oog een stuk in het zeil) maar ook een giek met een metalen haak ipv uithaler touwtje.

Hadden een belangrijk nadeel: je kunt hem alleen met neutrale of negatieve uithaler spanning optuigen, ook even je uithaler wat strakker aantrekken om bv cambers op de mast te zetten is nauwelijks mogenlijk.

Gebruikersavatar
Ouwe
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2651
Lid geworden op: di mar 06, 2007 11:08 pm
Surf spul: T1 CrossX 97 Witchcraft Custom Shaman 83. Set Ezzy Elite,s

Re: Gieken en zo

Bericht door Ouwe »

Wat ik hier niet zie staan is ,hoeveel je een giek mag verlengen om hem toch nog optimaal te benutten en bij normaal gebruik heel te houden.
Bijvoorbeeld.
Een zeil maat van giek wordt 245 cm gevraagd,Is het dan slim om een giek te gebruiken die maar tot 250 cm gaat.
En blijft deze dan ook z`n stijfheid behouden.
Of is het beter om het de helft te verlengen.Voorbeeld houdend 245 zeilmaat giek 220-280.
Mijn idee is max 3/4e verlengen maar denken de dyhard`s daar ook zo over.

Gebruikersavatar
Frank-363
Surfspullenverzamelaar
Surfspullenverzamelaar
Berichten: 6419
Lid geworden op: do jul 04, 2002 1:11 pm
Zeilnummer: ned-363
Surf spul: speed, slalom & wave NoveNove ChallengerSails Point7 Bull Sails

Re: Gieken en zo

Bericht door Frank-363 »

Mbt tot heel houden zit er niet al te veel verschil in. Let maar op als je gebroken gieken ziet, zelden is dat achteraan de giekbuis bij moderne gieken. Qua stijfheid maak het wel uit, een langere giek met minder uitgeschoven eindstuk is stijver dan een kortere giek op maximale stand. Bij stijvere gieken zal dat effect minder merkbaar zijn. Ik gebruik juist daarom carbon gieken, zodat ik het hele verstelbereik kan gebruiken zonder te veel in stijfheid in te leveren.

Let ook even op dat bij veel merken er verschil zit in de verschillende lengte versies. Bv vaak breder, soms ander eindstuk wat beter gedschikt is voor trim systeem en heel belangrijk: verschillende diameters voor de giekbuis (meestal wat grotere diameter en dus stijver voor de langere versies)

Jen-tech
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 18
Lid geworden op: za apr 12, 2008 5:12 pm

Re: Gieken en zo

Bericht door Jen-tech »

Ik denk ik plaats hem hier.

Zit aan een andere giek te denken heb nu een X3 NP.
Denk aan een X6 of X9.
Wil niet een beetje vooruit maar gewoon meteen super spul

Wat zouden jullie doen en wat is jullie tip?

Grt,
JNN

Gebruikersavatar
Jacques P
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 205
Lid geworden op: ma jun 09, 2008 8:15 pm
Surf spul: Fanatic Falcon 89 115 & 140 . Warp 2020

Re: Gieken en zo

Bericht door Jacques P »

Wil niet een beetje vooruit maar gewoon meteen super spul.
Kijk dan voor een MS giek = SUPER

Gebruikersavatar
Jille
NED-900
NED-900
Berichten: 2635
Lid geworden op: wo sep 28, 2005 7:42 pm
Zeilnummer: NED-900
Surf spul: Starboard & Gaastra Vapor

Re: Gieken en zo

Bericht door Jille »

Jen-tech Denk aan een X6 of X9.
Wil niet een beetje vooruit maar gewoon meteen super spul
X9 is een supergiek, geen twijfel mogelijk.

MS vast ook wel, maar ik vind dat giekkopflapje niks (hopelijk hebben ze die inmiddels er al afgehaald).

X6 heb ik gehad, niks mis mee.
Maar toen ik een (langere) X9 kocht, merkte ik toch wel dat die een stuk steviger was.

Voordeel van Pryde is dat er standaard een verstelbaar uithalersetje bij zit.

Kost 60,- (meen ik) als je het los koopt.
Bij MS is dat (meen ik) niet standaard en als je zo'n systeem op je giek wil, moet je dat wel even bij de prijs op tellen.
Nadeel vind ik wel dat bij de kortere X9 gieken (200-250 en 180-230) eigenlijk een langere strap voor de clam cleat nodig is. Anders heb je de clam cleat wil heel dicht achter je trapezelijnen zitten.
Hopelijk hebben ze dit inmiddels veranderd, want bij een topproduct tegen een topprijs verwacht je (ik in elk geval wel) toch dat alles perfect is.

Gebruikersavatar
Nelis
Hardcore windsurfer
Hardcore windsurfer
Berichten: 5353
Lid geworden op: wo dec 04, 2002 8:07 am
Surf spul: Witchcraft V4.0 KS3 4.3 - 4.9 - 5.5

Re: Gieken en zo

Bericht door Nelis »

Op mijn vakantie heb ik even een AL360 giek in mijn handen gehad.... Vergeet X9, MS of Technolimits..... met grote afstand DE stijfste verstelbare giek ever! een van de redenden is dat eindstuk massief carbon is met gaatjes tot een bepaalde diepte en niet helemaal door gedrild zijn.

Afbeelding

Bjorn vaart er ook mee en als je de wave giek hebt dan kan je 140-200 mee varen en op max lengte kreeg ik slechts een paar mm buiging er in getrokken.

3 jaar garantie
hand gemaakt( 6 per dag komen er slechts uit de fabriek)

Gebruikersavatar
Jeroensurf
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 11371
Lid geworden op: za nov 22, 2003 2:30 pm
Surf spul: Ezzy 5.8 tot3.7 Witchcraft Flextail 104 + V4 95, div SUPS en een foilset

Re: Gieken en zo

Bericht door Jeroensurf »

En hier een verder draadje over die gieken.
http://forum.windsurfing.nl/viewtopic.p ... ilit=al360

Duur maar erg mooi spul inderdaad :P

Albert88
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 229
Lid geworden op: wo sep 05, 2007 10:44 am

Re: Gieken en zo

Bericht door Albert88 »

http://www.aquatrends.nl heeft de mystic crossfire 192-252 in de aanbieding. Alu giek voor 80 euro. Op zich weinig geld. Heeft iemand ervaring met deze gieken?

osluis
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2228
Lid geworden op: do sep 07, 2006 12:19 pm
Surf spul: Veel te veel
Contacteer:

Re: Gieken en zo

Bericht door osluis »

Nelis schreef:eindstuk massief carbon is met gaatjes tot een bepaalde diepte en niet helemaal door gedrild zijn.
Dat is niet masief, maar gewoon waterdicht. Het binnenwerk is nog steeds hol.

Plaats reactie