Pagina 1 van 1

Verlenger waarom met 3 katrollen

Geplaatst: ma sep 14, 2020 7:17 pm
door Kapitein Rob
Ik zal wel ergens een slag gemist hebben, maar wie kan mij uitleggen waarom de meeste verlengers 3 katrollen hebben. (Kopje aan gepast)
Ik heb mijn Bow zeilen al zitten knutselen, maar hield steeds een katrol over (GunSails XT) en toen maar op de ouderwetse manier gedaan, maar nu met mijn ACZ van P7 en bijpassende verlenger hetzelfde verhaal. Bij het instructie filmpje van Point7 alu verlenger blijft het middelste katrol ook weer onaangeroerd. Na mijn weten heeft alleen een Severne zeil vier katrollen en dan heb je 3 katrollen nodig op je verlenger, maar voor de rest....?

Re: Verlenger met 3 katrollen

Geplaatst: ma sep 14, 2020 7:20 pm
door Ouwe
1 reserve, altijd makkelijk toch :thumbup:

Re: Verlenger met 3 katrollen

Geplaatst: ma sep 14, 2020 8:21 pm
door Kapitein Rob
Onnodig kostbaar en het gewicht. Onnodig die 0,0005 gram

Re: Verlenger met 3 katrollen

Geplaatst: di sep 15, 2020 12:20 pm
door WhiteofHeart
Vroeger hadden zeilen onderop een oog en hadden mensen een haak met rollertjes, die haken hadden vaak 4 rollertjes. Overigens komt hier ook de originele kwartslag gedraaide orientatie van de rollertjes op de verlenger vandaan.

Elk beetje surfmerk heeft ondertussen doorontwikkeld en óf het katrol aan het zeil gedraaid (wat ik een gekke beslissing vind, Severne heeft bij mij altijd meer downhaul over de ene boeg dan de andere), of de katrollen op de verlenger gedraaid en er gelijk maar 2 van gemaakt.

Re: Verlenger met 3 katrollen

Geplaatst: wo sep 16, 2020 8:43 am
door jabo1
Volgens mij wordt die laatste rol gebruikt alz je een downhaul trim systeem gebruikt.
J

Re: Verlenger waarom met 3 katrollen

Geplaatst: wo sep 16, 2020 1:30 pm
door Kapitein Rob
Op een RSX set zag ik inderdaad het downhaul systeem nog zitten. Maar heb er toen niet verder naar gekeken. Maar het zou zo maar kunnen dat je dan een extra wieltje nodig hebt om de boel tijdens het varen aan te trekken.

Re: Verlenger waarom met 3 katrollen

Geplaatst: wo sep 16, 2020 1:41 pm
door Huug
Je gebruikt bij vario downhaul ofwel een extra wieltje aan de base ofwel een rolletje minder aan het zeil een dat maakt de vario downhaul een stuk zwaarder te bedienen.