Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Al het andere wat niet in de andere topics past maar wel met windsurfen te maken heeft.

Moderator: RaymondW

Gebruikersavatar
Jibb
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1845
Lid geworden op: za mei 15, 2004 9:04 pm
Surf spul: JP, Neil Pryde, AL360, Z-Fins

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Jibb »

De krachttraining die ik doe is niet specifiek op windsurfen gericht maar op het totale lichaam. In het verleden was ik vrij actief in de schaatssport en daarvoor is een flinke dosis kracht in de benen een voorwaarde als je zoals ik zwaarder gebouwd bent. Voor het schaatsen is wielrennen tevens een goede training. Nadat ik ben gestopt met schaatsen ben ik nog wel blijven wielrennen en mountainbiken. Hierdoor kon ik in de sportschool destijds relatief zwaar mijn benen trainen ten opzichte van de rest van mijn lichaam. In het verleden was eea bij mij nogal uit proportie, erg sterke en dikke benen tegenover een amper getrainde arm, borst, schouder partij. De afgelopen jaren ben ik dit aan het bij trekken door gericht maximaal krachtblokken te gaan trainen.

Met het surfen merk ik nu dat het veel minder kracht kost dan wanneer ik de genoemde spiergroepen op duurkracht trainde. Overigens train ik naast het genoemde krachtschema normaal 3x in de week op de fiets. 2 avonden wielrennen en in het weekend mountainbiken.

Nu sport ik niet op extreem hoog niveau maar ik ben wel iemand die graag doelen stelt en die ook wil halen. Gematigde krachttraining is leuk, maar als je zoals ik nu 7 jaar in de sportschool rond loopt en alleen maar gematigde krachttraining had gedaan dan was ik bij de meeste oefeningen ergens halverwege blijven steken ten opzichte van waar ik nu sta. Daarbij is het grenzen verleggend als je een doel haalt, het voelt gewoon goed. Net als de pijn die je in je spieren kunt hebben na een training gewoon soms lekker kan voelen.

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Dan ben jij elke week druk bezig! Ik dacht dat ik fanatiek was in m'n vele uurtjes sport per week?

Ik stel mezelf ook bepaalde doelen. Ik zorg er echter wel voor dat al m'n doelen op een recreatieve manier worden behaald. Pijn is fijn, maar ik wil geen beul van mezelf worden.

Ik ben er dus zo een die ook nog gewoon kan genieten van een mountainbike tocht van 40 km. In die 40 km. kan ik m'n ei goed kwijt. Anderen die ik ken gaan zo'n beetje alle ATB marathons in Belgie af die daar heel vaak worden gehouden. Ik heb eens ooit een keer 75 km. gemountainbiked. Puur door het terrein 75 km. lang. Ik vond het gewoon veel te veel van het goeie. Laat staan dat ik er 100 door het bos ga fietsen. Nee... 40 of 50 km. is lang genoeg! Met wat weg kilometers erbij naar de toertocht toe kom je dan snel uit op 60 of 65 km.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is: Stel gerust je doelen, maar zorg dat het leuk blijft!

Nick_
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 794
Lid geworden op: do feb 01, 2007 5:20 pm
Surf spul: freeride, wave, en luchtsup cruiser

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Nick_ »

haha grappig dat Cherokee aan Jibb vraagt waarom hij zo zwaar traint; dat wilde ik juist aan beide vragen! Ik heb vanmiddag de laatste 2 dagen van mijn schema gedaan en daarmee voor het eerst het hele schema binnen een werkweek afgedraaid en volgehouden. Ik gebruik veeeel minder gewicht (mtb overigens ook het liefst nog minder ver hoewel ik ook wel eens 50/60 km doe omdat de vriend met wie ik mtb wel van die langen afstanden houd, maar ik ga liever 30 km en dan zo hard mogelijk (is ook spannender in de bochten en zo)), maar ik heb juist het idee dat ik nu al sterk genoeg ben voor het windsurfen en wil op dit niveau blijven en alleen conditie verbeteren. In ben +- 194 en 84 kilo en dat vind ik wel prima. Zo heb ik vrij weinig wind nodig om op gang te komen, maar heb toch genoeg kracht en conditite voor de harde vlagen (of andere moeilijke omstandigheden).

Wat betreft de trainingsfrequentie: ik vind 3x in de week te veel van het goeie. Heb bijna de hele zomer door 3x in de week kunnen surfen, dan vind ik het al heel wat als ik daarbij nog 1 x fitness en 1x mtb.

Wat betreft het verhaal van Bobbert: heb je dat overgetypt uit een folder? :devil: Dat zijn nou juist de opmerkingen waardoor ik besloten heb het zelf uit te zoeken (waarbij ik natuurlijk zoveel mogelijk tips wil, maar ik beslis wat ik doe). Hoe ben je tot de conclusie gekomen dat wij "met een training schema of methoden trainen waar [we] nog niet aan toe zijn"? Ik heb heel wat instructeurs langs zien komen en allemaal weten ze het beste terwijl ze toch steeds net wat anders zeggen :-? , maar alle info is welkom dus ik zal je schema met belangstelling lezen.

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Ach... Er zijn zoveel verschillende trainingsmethoden. Zorg er gewoon voor dat alle spieren elke week minimaal 1x aan bod komen. Op mijn leeftijd (44 jaar) gaat de spiermassa enorm snel achteruit als ik niks doe. Als ik bijvoorbeeld vandaag besluit om de hele winter t/m maart niks meer aan sport te doen. Dan heb ik vanaf maart dezelfde tijdsperiode nodig om weer op het kracht en cardioniveau te komen waar ik nu ben. Daarom blijf ik elke week minimaal 3x met gewichten trainen, en blijf daarnaast ook veel cardio trainen. Nu en dan zwemmen, kanovaren, mountainbiken en mijn favoriete sessies op de bokszak met het gewichtsvest aan.

Vaker windsurfen zit er voor mij niet in. Ik heb een gezin, en er moet gewerkt worden. Er vallen wel eens weekends uit omdat er te weinig wind is voorspeld. En een paar keer per jaar lig ik ook nog eens verkouden op de bank. Ook dat hoort erbij als je hard wilt werken en soms wilt toch nog even wilt sporten als je eigenlijk te moe bent.

Gebruikersavatar
Bobbert
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 74
Lid geworden op: vr okt 22, 2004 10:58 am
Surf spul: Tabou 3s 107 Pocket wave 95 Mauisails legend 4.2 4.7 5.3 5.7 Global 6.2
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Bobbert »

Nee ik heb het niet uit een folder overgenomen. Mijn visie is gewoon onderbouwt. Ik heb niets voor niets jaren gestudeert en al vijf jaat ervaring in het trainen van mensen. Ik het jammer dat er nog steeds mensen zijn die uit ervaring anderen gaan adviseren en niet de moeite nemen om zich goed in te lezen in de vernieuwde en nog steeds nieuwe gaande onderzoeken. En nog iets zelfs ik durf niet tegen mensen te zeggen wat ze moeten doen zonder ze te kennen en te hebben gezien. Dus doe het niet meer en gebruik het lekker voor je zelf voordat je andere schaad!

Gebruikersavatar
Jeroen Schuitema
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 798
Lid geworden op: di sep 27, 2005 9:37 pm
Surf spul: Angulo / KA sails

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Jeroen Schuitema »

Bobbert schreef:Nee ik heb het niet uit een folder overgenomen. Mijn visie is gewoon onderbouwt. Ik heb niets voor niets jaren gestudeert en al vijf jaat ervaring in het trainen van mensen. Ik het jammer dat er nog steeds mensen zijn die uit ervaring anderen gaan adviseren en niet de moeite nemen om zich goed in te lezen in de vernieuwde en nog steeds nieuwe gaande onderzoeken. En nog iets zelfs ik durf niet tegen mensen te zeggen wat ze moeten doen zonder ze te kennen en te hebben gezien. Dus doe het niet meer en gebruik het lekker voor je zelf voordat je andere schaad!
Wat een betutteling weer zeg. Tegenwoordig heb je overal een 'expert' voor nodig. Vroeguhhhh, toen er nog echte mannen en vrouwen waren, pakte je gewoon een zwaar stuk ijzer en ging je pompen tot je niet meer kon. Lekker simpel. Daarnaast kan jij helemaal niet zeggen wat mensen 'moeten doen'. Je kan hooguit een advies geven en het merendeel van de Nederlands bevolking kan dan echt wel bepalen wat goed voor hun is of wat niet. We zijn niet achterlijk of zo !!

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Zo simpel is het! Gewoon met dat ijzer aan de slag en bijvoorbeeld ook gewoon met die mountainbike de blubber in... Gewoon doen! Niet alles van te voren berekenen. Juist luisteren naar je lichaam. De ene dag gaat het beter dan de andere. Dat kun je nu eenmaal niet in schema's vastleggen. Op maandag ben je bijvoorbeeld slaperig, op dinsdag ben je superfit. Hoe kun je dan maandag en dinsdag exact de uitgekiende gewichten pakken die op het schema staan. Niet aan percentages van je maximale kunnen denken. Als het lekker gaat pak je meer.

Mijn advies:
Zet een lekker stukje muziek aan op je PC en laat eventueel op youtube een striptease danseres meedansen. Als dat je motiveert kun je mooie series bankdrukken. Als je veel energie hebt maak je wat meer series, en als je minder energie hebt pak je er wat minder. Pak af en toe wat andere oefeningen dan dat je gewend bent. Anders blijven je spieren gewend aan elke keer weer dezelfde oefeningen. Zorg dat het goed voelt. Check de volgende dag je spieren op spierpijn. Geen spierpijn is slecht getraind. Flinke spierpijn is goed getraind.

Gewoon lekker aan de slag. Het is verdorie maar ijzer!

Gebruikersavatar
Rocketeer
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 896
Lid geworden op: di jul 19, 2005 3:52 pm
Surf spul: TABOU ROCKET 69LTD / JP FWS84 Zeilen: Cosmic 8,0 & 7,0 Jet 5,9 Alpha 5,4 Zone 5,0 en 4,4
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Rocketeer »

Cherokee schreef:
Even offtopic. Bij de rubriek surfisgeneralis schrijf ik bij het topic: "Fitnessoefeningen voor het windsurfen" iets over het trainen met gewichten. Ik denk dat een oefening zoals zeer zwaar squatten slecht is voor je knieen. Hoe denk jij daarover? Ik doe namelijk liever wat meer herhalingen en doe de oefening liever met wat meer concentratie of voer de oefening wat langzamer uit. Deel jij deze mening als fysiotherapeut?
Zeer zwaar squatten is niet per definitie slecht voor je knieën. Alleen is de benodigde hersteltijd na een zware kracht training (dus veel gewicht en max 10 herhalingen per serie )veel langer dan bij duurkracht training waarbij je op 12 a 15 herhalingen gaat zitten.
Als je na zo'n zware training te weinig hersteltijd neemt, ja dan wordt het natuurlijk een ander verhaal en kan je overtraind raken. met alle risico's op blessures p de koop toe.
Grofweg zijn dit normale hersteltijden:
Duurtraining: ± 12 uur
duurkracht training = 20 a 30 herhalingen: ± 18 uur
allround kracht = 10 a 20 herhalingen met varierende gewichten en snelheden 24 a 36 uur
snelkracht training = 5 a 10 herdalingen met laag gewicht maar zeer hoge snelheid ±48 uur
maximaal kracht training = 1 RM met maximaal haalbaar gewicht: ± 52 uur

Gebruikersavatar
Bobbert
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 74
Lid geworden op: vr okt 22, 2004 10:58 am
Surf spul: Tabou 3s 107 Pocket wave 95 Mauisails legend 4.2 4.7 5.3 5.7 Global 6.2
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Bobbert »

Duurtraining: ± 12 uur
duurkracht training = 20 a 30 herhalingen: ± 18 uur
allround kracht = 10 a 20 herhalingen met varierende gewichten en snelheden 24 a 36 uur
snelkracht training = 5 a 10 herdalingen met laag gewicht maar zeer hoge snelheid ±48 uur
maximaal kracht training = 1 RM met maximaal haalbaar gewicht: ± 52 uur
[*][/color]

Dit bedoel ik dus!!!!!!!!!!!!!Het maakt niet uit of je nu 30 herhalingen doet of je doet er drie. Je gaat altijd tot spier uitputting.
De hoeveelheid herhalingen die je doet hangt van je doel hypertrofie, kracht uithoudings vermogen enz.
Als we de onderzoeken er op na lezen staat erin dat spieren 24 tot 48 uur hersteltijd nodig hebben. En ligt naartuurlijk aan je getraindheid. Mensen Lezen en vraag een deskundige en niet zomaar van anderen aannemen omdat ze het zeggen een dikke spieren hebben maar je moet hetzelf weten. Voor een hypotheek of een beugel ga je toch ook naar een specialist en dat doe je toch ook niet zelf ook al zou je het best zelf wel kunnen toch :-?

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Eigenlijk allemaal heel logisch!

Als je een spier langer belast neemt het aantal beschadigde spiervezels toe. In de herstel periode genezen deze spiervezels weer. De spierpijn is een zenuwprikkel die als bescherming dient om aan de rest van het lichaam aan te geven dat de spier nog aan het herstellen is. In de herstelperiode maakt de betreffende spier per sessie steeds meer spiervezels aan omdat deze spier zich tegen overbelasting wil beschermen. Door eiwitinname krijg je de gewenste aminozuren binnen die zorgen voor de wederopbouw van de spiervezels. Ook de glycogeenspiegel kan weer snel worden aangevuld zodat een spier weer snel belastbaar is. Hoe zwaarder je gaat trainen hoe minder herhalingen dat je uiteindelijk kunt maken en hoe meer beschadigingen dat je op dat moment maakt. Dus is de hersteltijd langer.
Door vaak te trainen met een flinke belasting die je langzaam opvoert bevorder je de groei van de spieren. Mits je voeding o.a. voldoende eiwitten en dus uiteindelijk de juiste hoeveelheid aminozuren kan leveren.

Maar wat je eigenlijk gewoon moet is lekker trainen en eventueel rekening houden met een paar basisregels. Verder moet je toch op je eigen gevoel trainen met gewichten, herhalingen, en percentages van je maximale kracht die je op dat moment kun leveren.

Mijn persoonlijke basisregels waar ik me aan porbeer te houden:

1. Vaak trainen en met regelmaat.
2. Per training 1 grote spiergroep en maximaal 2 kleine spiergroepen.
3. Benen niet met spiergroepen van het bovenlichaam trainen. (Buik en onderrug kan wel)
4. Rustdagen inlassen.
5. Elke spiergroep die getraind is een dag daarna met rust laten.
6. Eiwitrijke voeding en weinig vet eten.
7. Geen alcohol en niet roken.
8. Zorg voor een goede pump. (Spierdoorbloeding)
9. Doe in grote lijnen massa oefeningen. Geen detailoefeningen.(Deze zijn voor de afwerking als de massa er al is)
10. Kijk niet naar het gewicht, maar naar de pump, en naar de hoeveelheid spierpijn op de volgende dag.
11. Hou de spieren direct goed warm na de training. Dit bevorderd het herstelproces.
12. Neem eiwitrijke voeding meteen na de training, en niet voor de training.
13. Knijp tijdens het uitoefenen van alle krachtoefeningen gevoelsmatig in je spieren. Concentreer jezelf op de spiergroep waar je mee bezig bent.
14. Doe bij voorkeur geen cardiotraining na een zware krachttraining. (eventueel wel van te voren)
15. Lange cardiotrainingen waarbij je te weinig eet tijdens pauzes verbranden niet alleen vet, maar ook spiercellen.
Deze spiercellen worden in het lichaam omgezet in glucose zodat ze later weer als glycogeen kunnen worden opgeslagen in de spieren als brandstof. (Glycogeen is de aanwezige brandstof in de spieren)

Gebruikersavatar
Löwtje
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 8
Lid geworden op: di jan 13, 2009 10:47 pm
Surf spul: JP 144 Board en maui zeilen (de rest heeft Marc_R)
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Löwtje »

Nou, omdat ik dus een super beginneling ben vind ik het wel handig om wat fitness tips te krijgen zodat ik wat gerichter kan gaan trainen.... want aan mijn spieropbouw moet zeker nog wat gaan gebeuren, en aan mijn conditie... maar niet aan mijn enthousiasme.... Dusse.... kom maar op met die tips... het topic zeker niet sluiten hoor!

Ed
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1433
Lid geworden op: do dec 28, 2006 12:00 pm

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Ed »

löwtje schreef:Nou, omdat ik dus een super beginneling ben vind ik het wel handig om wat fitness tips te krijgen zodat ik wat gerichter kan gaan trainen.... want aan mijn spieropbouw moet zeker nog wat gaan gebeuren, en aan mijn conditie... maar niet aan mijn enthousiasme.... Dusse.... kom maar op met die tips... het topic zeker niet sluiten hoor!
Veel surfen , krijg je vanzelf spieropbouw en behendigheid :)
Hardlopen , krijg je uihoudingsvermogen van :)
Kracht training , wordt je traag en zwaar van :x

succes ermee

Gebruikersavatar
Tiki
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 818
Lid geworden op: do feb 16, 2006 11:45 pm
Surf spul: SB iSonic 135-115, SOS R99-Classic 88, Loft O2 9.6-8.4-7.4, Loft Lip 6.2-5.7-5.2-4.3
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Tiki »

2 dingen die je je TOW snel en merkbaar zullen verhogen:
1) joggen (goed voor uithoudignsvermogen
2) de roeimachine.

De beweging die je doet als je roeit komen heel erg goed overeen met de bewegingen tijdens het windsurfen.

Als je regelmatig naar de gym trekt en je hebt maar beperkte tijd, dan zijn deze 2 dingen echte aanraders. Een maand of 2 deze oefeingen volgen en je zal het echt wel merken op het water...

Gebruikersavatar
Huug
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 8905
Lid geworden op: ma feb 03, 2003 9:13 am
Zeilnummer: NED-193
Teamrider: ka sail
Surf spul: KA: Race, Koncept, Kult, Killer & Kaos en allerlei boards
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Huug »

surfred schreef:Kracht training , wordt je traag en zwaar van :x
Tiki schreef:2 dingen die je je TOW snel en merkbaar zullen verhogen:
1) joggen (goed voor uithoudignsvermogen
2) de roeimachine.
Er is ook krachttraining die geen serieuze spiervergroting levert maar wel zorgt dat de spieren toch sterker worden en het surfen langer uithouden. Je gebruikt dan geen lomp zware gewichten maar je doet veel herhalingen met een betrekkelijk klein gewicht.
Alle conditionele activiteiten zijn goed om het langer vol te houden op het water.

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Tip: Ga met een vriendin naar een klimcentrum in jouw buurt. Als spiermassa geen doel is en je toch wat bruikbare duurkracht wilt opbouwen moet je op een klimcentrum zijn.

In het begin zul je veel verzuren in je armen. Later ga je meer met je benen klimmen en op techniek. Ook dan heb je je armen natuurlijk nodig. Dit sportklimmen is geweldig voor de duurkracht die je op het water op een surfplank ook nodig hebt. Bovendien geeft het een kick als je op 18 of 22 meter in de lucht bengelt aan een touw.

Cardio: Op de andere dagen ga je hardlopen, fitnessen op de roeitrainer of mountainbiken. Alles heeft z'n nadeel: Bij het hardlopen moet je letten op het onstaan van knieklachten, shimsplints, achillespeesklachten en soms ga je stevig door je enkel. (Dan kun je een tijdje niks) Mountainbiken is naar mijn idee een betere optie. Bovendien kun je na wat training al snel 1,5 tot 2 uur door de bossen fietsen. Voordat je 1,5 tot 2 uur kunt hardlopen ben je wat langer bezig.
Denk wel aan goede handschoentjes, een helm. Qua zadel zijn er tegenwoordig speciale dameszadels voor de mountainbike. Veel mountinebike magazines hebben wel eens een ladies special.

Mijn mening in het kort: Klimmen, zwemmen, roeitrainer en mountainbiken.

Jasper944
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 62
Lid geworden op: vr aug 17, 2007 8:20 pm

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Jasper944 »

Dat je traag wordt van krachttraining is niet waar. Je moet, zoals eerder gezegd door Huug, veel herhalingen maken en de uitvoering niet traag uitvoeren. Als je traag traint en/of veel gewichten pak en weinig herhaling word je idd traag. Maak 15-20 herhaling en dan 3 setjes, en doe de oefening op een redelijk tempo (dus explosief). De laatste paar herhalingen mogen best zwaar zijn. Als je op deze manier traint word je niet traag.

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Traag worden kan alleen als je heel veel aan krachttrainingen gaat doen en helemaal niet meer aan je conditie werkt en ook geen moeite meer doet om je spieren lang te houden door rek en strek oefeningen. Je lichaam wordt dan voorzien van een zeer stevig spierencorset dat uiteindelijk zal bestaan uit korte en traag werkende spieren. Zo'n lichaam heeft wel veel spiermassa, maar mist de souplesse en kan ook geen intensieve cardiotraining meer aan.

Krachttraining en cardiotrainingsvormen kun je naar mijn idee het beste met elkaar afwisselen per trainingsdag. Het nadeel is dan wel dat je eigenlijk bijna elke dag van de week zou moeten trainen voor het optimale resultaat. Let bij zo'n schema wel op de nodige rustdagen en de juiste voeding die bij zo'n intensief schema hoort. Je hebt er niks aan als je na een paar weken of maanden al je getrainde spieren hebt opgegeten en je inmiddels ook overtrained bent.

Voorbeeld van een normale rust en trainingsweek week met als middelpunt een surfsessie op zondag:

Maandag: Rustdag
Dinsdag: Borst/Schouders/Biceps en buikspieren. (krachttraining)
Woensdag: Rug/Triceps en benen. (krachttraining)
Donderdag: Rustdag
Vrijdag: ATB-training of ander cardiotraining waarbij bij voorkeur het gehele lichaam wordt getrained.
Zaterdag: Rustdag
Zondag: Windsurfen

Ed
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1433
Lid geworden op: do dec 28, 2006 12:00 pm

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Ed »

Cherokee schreef:Traag worden kan alleen als je heel veel aan krachttrainingen gaat doen en helemaal niet meer aan je conditie werkt en ook geen moeite meer doet om je spieren lang te houden door rek en strek oefeningen. Je lichaam wordt dan voorzien van een zeer stevig spierencorset dat uiteindelijk zal bestaan uit korte en traag werkende spieren. Zo'n lichaam heeft wel veel spiermassa, maar mist de souplesse en kan ook geen intensieve cardiotraining meer aan.

Krachttraining en cardiotrainingsvormen kun je naar mijn idee het beste met elkaar afwisselen per trainingsdag. Het nadeel is dan wel dat je eigenlijk bijna elke dag van de week zou moeten trainen voor het optimale resultaat. Let bij zo'n schema wel op de nodige rustdagen en de juiste voeding die bij zo'n intensief schema hoort. Je hebt er niks aan als je na een paar weken of maanden al je getrainde spieren hebt opgegeten en je inmiddels ook overtrained bent.

Voorbeeld van een normale rust en trainingsweek week met als middelpunt een surfsessie op zondag:

Maandag: Rustdag
Dinsdag: Borst/Schouders/Biceps en buikspieren. (krachttraining)
Woensdag: Rug/Triceps en benen. (krachttraining)
Donderdag: Rustdag
Vrijdag: ATB-training of ander cardiotraining waarbij bij voorkeur het gehele lichaam wordt getrained.
Zaterdag: Rustdag
Zondag: Windsurfen
Nou als het op : Maandag , Dinsdag , Woensdag , Donderdag , Vrijdag , Zaterdag en Zondag waait , gaat ik toch echt surfen :)

Stel je voor, ben je de hele week aan het trainen. Bijna ideale condities op het water wil je op zondag surfen........wind weg :lol:

Je kunt veel plannen , maar het weer is niet te regelen.

Veel succes met trainen

Marc Schoenmakers
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1546
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 7:17 pm
Surf spul: Aanhangertje vol

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Marc Schoenmakers »

Ja... Was dat maar zo dat ik op elk moment van de dag kon vertrekken met m'n aanhangertje. Helaas heb ik m'n werk op vaste tijden en een gezin dat ook een beetje van te voren wil weten hoe mijn week er uit ziet.

In heb ik het wel zo geregeld dat ik elke zondag en maandag vrij ben en de per 1-1-2009 ook op zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur. Als er wind in aantocht is, dan kan ik bijvoorbeeld gemakkelijk een compact setje klaarleggen om op zaterdagmiddag nog even snel en zonder aanhanger naar het water te rijden. (120 km enkele reis)

Op deze manier hoop ik m'n vaardagen te kunnen verdubbelen door ook op zaterdagmiddag weg te gaan en op m'n vrije maandag. De zondag probeer ik een beetje voor m'n gezin te houden. Die willen immers ook wel eens iets leuks gaan doen.

Veel wind heb ik zelf niet nodig. Ik kan best wel lol hebben met 3 bf. en groot materiaal. Maar helaas kun je wind niet plannen! Ook die 3 bf. is er niet altijd.

Gebruikersavatar
Reindt
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1915
Lid geworden op: di aug 28, 2012 10:37 pm
Surf spul: Genoeg! of?????

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Reindt »

Zo dit topic is al van even geleden, dus er zullen in die tijd echt wel nieuwe inzichten, ervaringen en adviezen zijn.
Kom maar op!
Geen MTB of Fiets adviezen, want wat heb ik daar een pleuris hekel aan zeg😉
Ik sport nu als het kan 3x2 uur in de sportschool per week, maar minimaal toch 2x2. Ik doe nu cardio 30-45 minuten crosstrainer en dan vervolgens in de krachtruimte allerlei oefeningen voor het hele lichaam, maar ben opzoek naar specifiekere oefeningen voor windsurfen, heb nu wel gelezen dat meer herhalingen met minder gewicht in een hoger tempo goed zijn voor de krachtuithouding, wel logisch, dus ga ik me daar zeker op focussen. Ben nu ook enige tijd bezig met TRX banden, steek daar een kromme halter door en ga daar enige tijd aanhangen als aan de giek maar dan zonder trapeze, de resultaten heb ik nog niet getest omdat ik sinds ik dat doe nog niet het water ben opgeweest. Zo even nieuw leven in dit topic blazen hoop ik🤙

Gebruikersavatar
oossie71
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1098
Lid geworden op: wo feb 03, 2016 3:27 pm
Teamrider: Blacksheep
Surf spul: Point-7 AVboards Proboom
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door oossie71 »

Wat we op Lanzarote deden was veel herhalingen van 1min met hele verschillende oefeningen.
BV 7 verschillende oefeningen elk 1 min en dat zonder rust 20min lang.
Opdrukken
Planken
Burpee
5kg gewicht
Bosoball staan hurken en uitstrekken
Zijdelings planken
Etc etc

We deden dit om de dag telkens eind Vd dag na een slalomtraining (15-20races)

Kern was eigenlijk zwaar programma 20min heel intensief zonder rust

Gebruikersavatar
Surfrider
Elite windsurfer
Elite windsurfer
Berichten: 7266
Lid geworden op: wo jul 24, 2002 9:46 am
Zeilnummer: NED-118
Surf spul: Ruim voldoende
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Surfrider »

Alles met TRX en balance is heel goed voor balans op het board.
Ik hang de TRX op 2 a 2,5 meter. Neem zn halve bal, ronde kant naar onder. Daar op staan. 1 hand TRX vast ga hangen. Andere paar hand een halter van een paar kilo. Beginnen met handen bij elkaar. Draai met je handmet het gewicht naar buiten en naar achter waarbij je ook met je boven lichaam mee draait. Dan weer terug naar je andere hand.

Gebruikersavatar
JanvD
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 353
Lid geworden op: ma nov 27, 2006 5:40 pm
Surf spul: Flikka, Tabou Manta, RRD FSW, Severne Blades, KA Kult, Naish Redline en Gaastra Cosmic

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door JanvD »

Ik doe zelf redelijk fanatiek aan sportklimmen/boulderen en vind dat (zoals Marc hierboven in 2009 al aangeeft) een ideale manier om je lichaam aan de gang te houden. Naast dat het goede training is, is het (voor mij) ook erg leuk (wat ik in de sportschool nooit zo ervaren heb).

Gebruikersavatar
Worldxtreme
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 765
Lid geworden op: ma jun 16, 2003 11:29 am
Zeilnummer: NED53
Teamrider: Importeur SAILLOFT
Surf spul: Patrik speed 43, PATRIK SL 115 & 87 SAILLOFT Ultimate & Mission
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Worldxtreme »

Maandag: Rustdag
Dinsdag: Borst/Schouders/Biceps en buikspieren. (krachttraining)
Woensdag: Rug/Triceps en benen. (krachttraining)
Donderdag: Rustdag
Vrijdag: ATB-training of ander cardiotraining waarbij bij voorkeur het gehele lichaam wordt getrained.
Zaterdag: Rustdag
Zondag: Windsurfen
We hebben het hier over een beginner die wat oefeningen vraagt.
Ik ben benieuwd wat jullie adviseren als een professional tips vraagt.

Gebruikersavatar
Reindt
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1915
Lid geworden op: di aug 28, 2012 10:37 pm
Surf spul: Genoeg! of?????

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Reindt »

O, als het over mij gaat (Beginner?) dan is dat niet juist hoor Anton, ik kom al 13 jaar in de sportschool!
Alleen de laatste 2 jaar wat fanantieker dan daar voor en niet omdat ikhet echt leuk vind, maar omdat ik helaas ben moeten stoppen met voetballen in 2005 vanwege , jawel een kapotte knie 😢
Wel is het Zo, dat als je het met regelmaat doet en resultaten boekt ( ben ook wat te zwaar ☹️) dan stimuleert dat wel en baal je wanneer je een keer niet kunt. Maar zoals al eerdegeschreven in dit oude topic, als ik kan gaan surfen, sla ik de sportschool over 😉👍

Gebruikersavatar
Worldxtreme
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 765
Lid geworden op: ma jun 16, 2003 11:29 am
Zeilnummer: NED53
Teamrider: Importeur SAILLOFT
Surf spul: Patrik speed 43, PATRIK SL 115 & 87 SAILLOFT Ultimate & Mission
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Worldxtreme »

Hahahahaha,

Ik zie het nu , excuus.
Ik dacht dat het begin van dit draadje hier bovenaan deze pagina was maar dat is al pagina 3.

Hier bovenaan staat nl een beginner.


Als het om mezelf gaat zoveel mogelijk op het water maar tussendoor ALTIJD lopen.( of bij kapotte knie MTB).
DIt voor het verkrijgen van een goede basis conditie.

Je kan nl erg veel spieren opgebouwd hebben maar als je geen conditie hebt is het voordeel op het water van erg korte duur.
Deze gebruikers waarderen Worldxtreme voor dit bericht:
oossie71

Gebruikersavatar
Reindt
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1915
Lid geworden op: di aug 28, 2012 10:37 pm
Surf spul: Genoeg! of?????

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Reindt »

Klopt en daar gaat het mij nu juist om, ben zo sterk dat ik met gemak een 20 m2 houden, maar dat dan maar voor 100 meter hahaha

Gebruikersavatar
Chris v B
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 533
Lid geworden op: zo sep 09, 2012 6:41 pm
Surf spul: Slalom/speed

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Chris v B »

Precies...zorg voor een goede conditie. Als je dan op de crosstrainer gaat daag jezelf dan ook uit. Ik zie hier veel mensen 45 min lekker op niveautje 3 en dan gezellig beppen. Dat werkt niet. Doe een verrassing of interval programma en zorg dat je kapot gaat.
Daarnaast veel core stability, squads, lunges en schouder/rug oefeningen

Gebruikersavatar
Geert
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 884
Lid geworden op: ma jul 12, 2004 10:33 am
Surf spul: Fanatic Falcons/FreeWaves North Ice Loft Racing Blades
Contacteer:

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Geert »

De ergometer (roeimachine, Concept II) is een prima apparaat waarmee je veel spieren traint die je met surfen ook gebruikt m.n. rug, schouders en biceps. De meeste kracht komt uit je benen dus die pak je ook mee.
Daarnaast zijn klassieke oefeningen zoals push-ups en pull-ups goed voor je armen en schouders en zou je elke dag in de gym even mee moeten pakken.

Als je niet graag in de gym traint kan je op de dagen dat het minder waait gaan suppen.
Dan sta je toch op het water en het is een perfecte crosstraining.

Gebruikersavatar
Erres
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 804
Lid geworden op: di okt 05, 2004 8:49 pm
Surf spul: Starboard iSonic 94 & Kode 86 | HOT Superfreak

Re: Fitness voor Windsurfen (coordinatie-oefeningen)

Bericht door Erres »

Ik volg dit programma al een paar jaar in de winter, werkt echt goed en is heel specifiek op windsurfen gericht± https://www.seanobrien.com.au/promotion ... dsurf-fit/ Ik heb voor 45 euro het pdfje aangeschaft en heb dat er al lang uitgehaald. Ik doe de oefeningen thuis trouwens, niet in de sportschool, verlaagt de drempel weer wat.

Plaats reactie