Krijg je een wachtwoord foutmelding? Probeer dan eerst een reset : Reset
Mocht dat niet lukken dan kun je een verzoek indienen via het contact formulier.
Vermeld hierbij wel wat je forum gebruikersnaam is : Contact

Project ForwardLoop

Hier kun je alles kwijt wat te maken heeft met wave, feestyle en sup.

Moderators: Jeroensurf, Jurjen, Surfjunky

Gebruikersavatar
CoenMan
Deur-surfer
Deur-surfer
Berichten: 58
Lid geworden op: ma dec 24, 2012 1:04 pm
Surf spul: Witchcraft, Ezzy
Contacteer:

Project ForwardLoop

Bericht door CoenMan » vr mei 10, 2019 9:45 pm

Al jaren staat het springen van de forwardloop op mijn to-do lijst. Alleen ben ik er nog nooit aan begonnen. Mogelijk lijd ik aan een lichte vorm van “loopfear”. De mensen die ik spreek zeggen dat de forwardloop technisch niet erg moeilijk is, maar je moet wel de cojones hebben om de “trekker” over te halen tijdens een sprong en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik heb besloten dat dit het jaar wordt waarin ik de forwardloop ga proberen te sticken. Na het bekijken van talloze filmpjes, heb ik eerst zelf wat lopen hannesen om de forwardloop vanuit stilstand in het water te maken, maar dit zette niet echt zoden aan de dijk. Blijkbaar had ik wat extra motivatie nodig.

Die werd al snel gevonden in de vorm van een windsurfclinic in Noord-Holland bij leerwindsurfen.nl. Tijdens het inschrijven heb ik aangegeven dat ik maar één ding wil leren. De forwardloop! Afgelopen weekend was de clinic.

De voorspellingen waren best aardig. Er werd flink wat wind voorspeld, maar ook sneeuw-, hagel- en onweersbuien (ow ja, ook nog zon). Afijn, een fris weekend in april met echt Nederlands surfweer. Bij aankomst aan het Amstelmeer word ik vriendelijk ontvangen door Niek en Paul van leerwindsurfen.nl. De groep met deelnemers wordt na een korte introductie opgesplitst en ik ga met Paul mee die ons vervolgens stap voor stap uitlegt wat er voor nodig is om de forwardloop te leren. Eigenlijk hoor ik geen nieuwe dingen, maar toch heb ik kriebels in mijn buik. Nu gaan we echt beginnen.

Het water op met mijn Chakra en 5.3. Eerst even een rakje of twee gevaren om warm te worden en dan zoek ik Paul op. Ik trek zijn aandacht als ik langs hem vaar, verplaats mijn handen op de giek naar achteren, gooi mijn zeil schuin naar de wind toe en trek, zo hard als ik kan, mijn achterste hand naar mijn borst terwijl ik achterom kijk. Hop daar vlieg ik met een mooie boog van mijn plank af en smak op mijn rug in het water met het zeil boven mij. Een beetje gedesoriënteerd kom ik boven waar ik meteen duidelijk feed-back ontvang van Paul. Goed gedaan, maar doe het nog explosiever!

De rest van de dag lanceer ik mijzelf van mijn board af en doe dit steeds met hogere snelheden. De beweging voelt al niet meer zo vreemd aan en ik draai steeds een stukje verder zodat ik eigenlijk meteen weer mijn board kan pakken en kan waterstarten. Geregeld geeft Paul aanwijzingen: Hand naar je borst, kijk goed over je schouder naar achteren en laat het zeil het werk doen. Je moet dus niet zelf springen.

Ook besteden we de nodige aandacht aan de chop-hop (springen zonder golven als schans te gebruiken). Het is natuurlijk de bedoeling dat je de sprong en de rotatie combineert zodat je je board meeneemt in de sprong. Dat wordt nog wel even een dingetje, maar het begin is er.

Het waren twee leuke dagen op het water. Veel tips, veel geleerd, heel veel rotaties gemaakt en heel vaak hard op mijn plaat gegaan. Stap 1 richting de forwardloop is gezet! Als ik weer thuis ben sta ik al snel de rotatie weer te oefenen in de woonkamer. Nu al zin in de volgende sessie.

Bedank Paul en Niek.

Wordt vervolgd…ow, en tips zijn natuurlijk welkom.

www.windjunkie.nl

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » za mei 11, 2019 9:40 am

Leuk verhaal!

Ik ben ook van plan dit jaar eindelijk eens de forward loop te leren.
Ben eind 2018 begonnen en soms lukt hij nu en kan ik hem doorvaren. De angst om in te zetten is inmiddels helemaal weg.
Als je eenmaal doorhebt dat vasthouden en commitment minder pijnlijk is dan halverwege loslaten of twijfelen is het helemaal niet meer eng
om in te zetten.
Alhoewel het inzetten van een loop absoluut niet moeilijk is merk ik dat een goeie landing dit wel is, gaat steeds iets beter maar is vooral een kwestie van heel veel doen.

Dingen die mij wel hebben helpen zijn oa:

Beginnen met on handed jumps, (voorste hand los) hierbij val je ook af in de lucht en trek je je achterste been in om hem goed te landen.

Chop hop techniek heb ik geprobeerd maar had dan de neiging te vroeg te draaien met als gevolg dat mijn board nog niet helemaal los was en ik daardoor uit mijn voetbanden schoot.
Daarom pak ik nu altijd een wat grotere maar niet te steile golf (+50cm), zo weet ik zeker dat mijn board helemaal los komt en ik me alleen maar hoef te concentreren op het draaien. spring hierop niet perse hoger maar heb achter de golf al 50cm hoogte om mijn board vrij te laten draaien.

Klein zeil draait veel makkelijker, dus soms helpt het om een zeiltje te pakken waarmee je net mee kan planeren. Ook gaat in harde wind de rotatie uitzicht zelf wat sneller zonder dat je je bewust heel klein hoeft te maken.

Naar achter (over je schouder kijken) ging bij mij niet goed, schoot hierdoor ook vaak uit de voetbanden. Tegenwoordig kijk ik onder mijn arm door naar de tail van mijn board, hierdoor heb ik naar mijn gevoel meer controle over mijn spullen omdat ik ze blijf zien.

Visualiseer tijdens het inzetten dat je de positie van een boogschutter aan neemt, masthand strekken en naar voren duwen zeilhand intrekken en naar de borst.

Veel succes en plezier!
Laatst gewijzigd door funride op do mei 30, 2019 5:16 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
watermonster
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 1727
Lid geworden op: do mar 02, 2006 9:05 pm
Surf spul: Genoeg ;-)..
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door watermonster » za mei 11, 2019 10:00 am

Jezelf echt klein maken is een goede tip dit geeft een snelle rotatie en als...val je minder hard. Ik vond het zelf het makkelijkst gaan enigszins downwind en een golf van achter benaderen...dat werd al snel een speedloop...en als je het gevoel hebt kan je het op elke golf. Erg leuk.


Gebruikersavatar
barth
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 385
Lid geworden op: zo jan 05, 2014 2:09 pm
Surf spul: Starboard - NoveNove - Gun - Naish

Re: Project ForwardLoop

Bericht door barth » za mei 11, 2019 10:11 am

erg inspirerend, maar alleen een beetje jammer dat zijn spullen een flink aantal reparaties te verduren kreeg...

Gebruikersavatar
Ilja85
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1220
Lid geworden op: wo nov 07, 2001 1:00 am
Surf spul: Horue Tiny 110 + Vini pro foil, Fanatic skate's, highwinds, Severne Unit/ Freeks / Blade

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Ilja85 » za mei 11, 2019 11:12 am

Ook ik wil al jaren een speedloop kunnen trekken en ben hem sinds afgelopen jaar ook echt zowat iedere fatsoenlijke sessie aan het proberen.

In februari met die week dat t iedere dag poeierde zeker 25x geprobeerd met mijn freestyle set, alleen ja... overpowered met 4.0 was het best lijp met 100pk in je handen.
Neus van board ook kapot gekatapulteerd toen ik het in een dikke vlaag probeerde.

Resultaat van de pogingen was dat ik steeds net zoals jullie schrijven uit de voetbanden gesnokt werd en nog aan de giek aan de andere kant van het board terecht kwam. Angst is wel aardig verdwenen.
Het gaat wel steeds ietsje beter, vooral nu ik beide handen zo ver mogelijk naar achteren schuif, en het zeil schuin naar voren t.o.v het board zodat de boel naar beneden kan draaien en ik meer van de wind afspring.
Volgens mij gaat het "uitstrekken - giek omhoog - optrekken / klein maken" stuk nog niet goed en kantel ik het board niet genoeg..

Inmiddels zijn het aantal sessies dat ik met freestyle spul en 5.5m kan varen weer minimaal en dus ben ik ze nu sinds afgelopen week met mijn horue foil-set aan het oefenen.... daarmee zweef ik nu in een soort cork naar beneden, dus de rotatie gaat niet snel genoeg maar ik kom al wel verder dan met mijn gewone set. :D

Het is volgens mij ook een beetje een kwestie van je spiergeheugen trainen om al die dingen die je tegelijk moet doen te kunnen doen zonder na te denken. :+

Planee
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 238
Lid geworden op: vr aug 31, 2001 10:20 am
Surf spul: freestyle 100 liter, mistral syncro 76 liter. 4.2 voodoo, 4,5 en 5,0 hero,5.7 ice. Xantos 295

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Planee » za mei 11, 2019 11:17 am

watermonster schreef:
za mei 11, 2019 10:00 am
Jezelf echt klein maken is een goede tip dit geeft een snelle rotatie en als...val je minder hard. Ik vond het zelf het makkelijkst gaan enigszins downwind en een golf van achter benaderen...dat werd al snel een speedloop...en als je het gevoel hebt kan je het op elke golf. Erg leuk.
Filmpje is inspirerend om door te zetten.
Met iets ruimer varen (niet willen springen maar juist roteren) en heel goed hard trekken (zeilhand) en masthand naar voren zal hij veel beter roteren. Ik zie in het filmpje bij een van de pogingen het zeil vlak voor de poging klapperen dat geeft aan dat hij teveel aan de wind vaart en te weinig druk. Dat zou mijn tip zijn. Zeilhand iets naar achteren, goed ruim varen en vooral denken aan trekken, minder aan springen. Al vlak voor de sprong zet je de rotatie in. Blijven proberen en roteren :-)

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » za mei 11, 2019 11:56 am

Planee schreef:
za mei 11, 2019 11:17 am
Ik zie in het filmpje bij een van de pogingen het zeil vlak voor de poging klapperen dat geeft aan dat hij teveel aan de wind vaart en te weinig druk. Dat zou mijn tip zijn. Zeilhand iets naar achteren, goed ruim varen en vooral denken aan trekken, minder aan springen. Al vlak voor de sprong zet je de rotatie in. Blijven proberen en roteren :-)
niet op alle spots is het mogelijk ruimer te varen voor het springen, spot waar ik vaar moet je (meestal) een beetje tegen de wind in draaien tegen de golf aan.
Op zich geen probleem zolang je maar zorgt dat je je board released voordat je gaat draaien, dat werkt dan beter met een wat grotere golf dan
op chop of schuim. je hebt in de lucht dan ook iets meer tijd om je board weer downwind te sturen.

Ruime wind gaat natuurlijk wel makkelijker, je bent dan namelijk voordat je begint met draaien 45graden verder met je rotatie dan dat je upwind moet springen. maar niet niet in alle omstandigheden is dit mogelijk en moet dit je weerhouden te proberen.

Planee
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 238
Lid geworden op: vr aug 31, 2001 10:20 am
Surf spul: freestyle 100 liter, mistral syncro 76 liter. 4.2 voodoo, 4,5 en 5,0 hero,5.7 ice. Xantos 295

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Planee » za mei 11, 2019 12:15 pm

funride schreef:
za mei 11, 2019 11:56 am
Planee schreef:
za mei 11, 2019 11:17 am
Ik zie in het filmpje bij een van de pogingen het zeil vlak voor de poging klapperen dat geeft aan dat hij teveel aan de wind vaart en te weinig druk. Dat zou mijn tip zijn. Zeilhand iets naar achteren, goed ruim varen en vooral denken aan trekken, minder aan springen. Al vlak voor de sprong zet je de rotatie in. Blijven proberen en roteren :-)
niet op alle spots is het mogelijk ruimer te varen voor het springen, spot waar ik vaar moet je (meestal) een beetje tegen de wind in draaien tegen de golf aan.
Op zich geen probleem zolang je maar zorgt dat je je board released voordat je gaat draaien, dat werkt dan beter met een wat grotere golf dan
op chop of schuim. je hebt in de lucht dan ook iets meer tijd om je board weer downwind te sturen.

Ruime wind gaat natuurlijk wel makkelijker, je bent dan namelijk voordat je begint met draaien 45graden verder met je rotatie dan dat je opwind moet springen. maar niet niet in alle omstandigheden is dit mogelijk en moet dit je weerhouden te proberen.
Helemaal eens. Maar dan ga ik ervan uit dat je de loop reeds onder controle hebt. Als je de loop beheerst kan je de golf beter benutten en zo wat meer hoogte pakken. Maar kans ontstaat bij dat mindere ruime varen dat je situaties krijgt zoals in het filmpje; die mijnsinziens niet helpen om de juiste techniek te genereren.

Wellicht leuk om eens een loopdag te creëren. Gezamenlijk trainen en opjagen. helpt altijd goed

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » za mei 11, 2019 12:33 pm

zeker leuk om een "loopdag" te organiseren, naar mijn ervaring geeft Schellinkhout met W en WNW voor starboard tack mooie omstandigheden
en Andijk met WNW en NW mooie omstandigheden voor Port tack.

Gebruikersavatar
Ilja85
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1220
Lid geworden op: wo nov 07, 2001 1:00 am
Surf spul: Horue Tiny 110 + Vini pro foil, Fanatic skate's, highwinds, Severne Unit/ Freeks / Blade

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Ilja85 » za mei 25, 2019 1:00 pm

Ik heb de afgelopen week weer een aantal speedloops geprobeerd met de foilset, en wel weer iets verder gekomen.... maar de gros van de pogingen klapte ik iets downwind volle bak tegen het water.

Gisteren met helm op geoefend en ik voelde na de klappers mijn hersens bijna net zo erg steken als tijdens de calculus lessen op de TU. Zonder helm maar gewoon neopreen kap op je kop lijkt fijner.. ook mijn linker zij is aardig blauw. :lol: :lol:

Snap nog niet echt wat er verkeerd gaat, maar op een of andere manier blokkeer ik de rotatie. :+
Misschien het board meer downwind sturen en kantelen in de lucht, alleen vooral dat kantelen is lastig omdat ik dan het gevoel heb dat ik uit de voetbanden vlieg.

Oefenen jullie dit met schoentjes? Er liggen hier veel stenen en foil is scherp dus ik vind blote voeten k.... maar wellicht heb je minder grip met schoentjes. :-?

Morgen weer 13kts dus maar weer verder oefenen!

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » za mei 25, 2019 3:20 pm

Lijkt me toch makkelijker met gewone vin dan met foil, voordat je gaat roteren moet je eerst je hele foil uit de lucht hebben en houden.
Als ik je stukje zo lees lijkt dat het probleem, je roteerd te vroeg waarschijnlijk op het moment dat je board /foil nog niet geheel los is.

Ik vaar met schoentjes en dit beïnvloed de grip niet zolang je maar eerst goed downwind stuurt voordat je de rotatie inzet.

Morgen hier iets van 15knopen vaar dan met een te grote set om te oefenen, kan een poging wagen maar weet inmiddels uit ervaring dat met klein spul het veel makkelijker draait.
Meestal probeer ik het vanaf het moment dat ik met 93l en 5.4 kan varen.

Gebruikersavatar
Ilja85
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1220
Lid geworden op: wo nov 07, 2001 1:00 am
Surf spul: Horue Tiny 110 + Vini pro foil, Fanatic skate's, highwinds, Severne Unit/ Freeks / Blade

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Ilja85 » za mei 25, 2019 5:10 pm

funride schreef:
za mei 25, 2019 3:20 pm
Lijkt me toch makkelijker met gewone vin dan met foil, voordat je gaat roteren moet je eerst je hele foil uit de lucht hebben en houden.
Als ik je stukje zo lees lijkt dat het probleem, je roteerd te vroeg waarschijnlijk op het moment dat je board /foil nog niet geheel los is.

Ik vaar met schoentjes en dit beïnvloed de grip niet zolang je maar eerst goed downwind stuurt voordat je de rotatie inzet.

Morgen hier iets van 15knopen vaar dan met een te grote set om te oefenen, kan een poging wagen maar weet inmiddels uit ervaring dat met klein spul het veel makkelijker draait.
Meestal probeer ik het vanaf het moment dat ik met 93l en 5.4 kan varen.
Dat is dus de reden dat ik het met mijn foilset aan het oefenen ben! Ik kan er 3x per week mee varen met 5.6 of 4.8 op het meer achter mijn huis. :D Met freestyle set maar 1x in de zoveel weken helaas...

De foil uit het water krijgen is heeeel makkelijk, alleen de beweging van het springen gaat wat vertraagd en je hebt veel minder power in je zeil, dus het voelt anders aan. Ik kom er wel al verder mee dan met mijn gewone set haha!

Ik denk dat ik het board totaal niet downwind stuur maar halve wind voorover probeer te gaan, zal daar morgen eens op focussen. :thumbup:

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » ma mei 27, 2019 4:28 pm

Gister onverwacht toch nog veel wind, had voor de zekerheid ook mijn FSW setje in de auto gegooid en daar was ik achteraf erg blij mee.
Draai nu 2/3 van alle pogingen wel helemaal rond maar stuit nu steeds op het volgende probleem bij de landing.
Tijdens de landing sta ik alweer bijna rechtop maar land vaak op mijn rail in het water waardoor ik uit de voetbanden moet en vervolgens het zeil over het board getrokken wordt.
Best irritant, draai je heel mooi en ver en kan je geen eens doorvaren zonder alle spullen om te moeten zwemmen....
Bij minder ver geroteerde pogingen lukt het me vaak wel om door te varen met een waterstartje.

Helaas heb ik geen bewegend beeld om te kunnen bekijken wat er nou precies mis gaat.
Als ik de film in mijn hooft terug spoel kan ik volgende punten bedenken:

A: ik draai nog te veel over de kop ipv horizontaal waardoor ik als eerste heel hard mijn tail/rail in het water plant.

B: Omdat ik upwind spring (onshore condities) moet ik in de lucht eerst afvallen voordat ik mijn rotatie inzet, vaak de neiging toch te vroeg te willen draaien?

C: Bij het inzetten maak ik mezelf wel klein maar het zou kunnen dat ik tijdens de rotatie te veel strek waardoor ik met zeil wel helemaal rond ben maar het board nog niet.

EDIT:
bij nader inzien denk ik dat ik het probleem heb gevonden, het is niet het landen op de rail die het zeil over het board trekt maar de clew die al eerste in het water komt zoals te zien is vanaf 2:15.
zag deze edit en herkende het meteen :)Hopelijk weer snel wind om verder te oefenen, ben er bijna maar de progressie gaat (te) langzaam. Nadeel in NL is ook dat je steeds een stapje vooruit komt en dan weer aantal welken moet wachten tot het weer waait.

Gebruikersavatar
Jelmer
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 719
Lid geworden op: vr jan 31, 2003 11:24 am
Surf spul: Mistral Twister 117, F2 Air 265, Tiga Wave 267, Kona, HSM SF 4.2, 5.0 en 5.8, Psyclone 7.1
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Jelmer » vr mei 31, 2019 4:29 pm

barth schreef:
za mei 11, 2019 10:11 am
erg inspirerend, maar alleen een beetje jammer dat zijn spullen een flink aantal reparaties te verduren kreeg...
Tav filmpje, mijn inziens niet de meest representatieve ervaring.

Forward is 90% het overkomen van de angst om hem in te zetten. De overige 10% bestaat uit omstandigheden en techniek:
- Steile chop voor take off. Hoeft niet eens hoog te zijn, als je vin maar uit het water komt.
- Handen breed (vooral zeilhand (achterste) naar achter, masthand tegen de touwtje)
- Na/tijdens take off zeil voor je langs richting upwind
- Na lift off aantrekken ét voila, mits genoeg gepowerd en aggressief genoeg aangetrokken ga je rond in een loop. Harder aantrekken, meer power en klein maken gaat er voor zorgen dat je beter rond gaat.

Vooral doen dus. Druk van anderen kan helpen. Als er een mooi dagje aankomt op Oostvoorne of Brouwersdam kan ik daar wel mee helpen :D Zelf moet ik nog over de drempel heen met rechts voor.

Gebruikersavatar
Naishman
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 898
Lid geworden op: zo mar 09, 2003 1:14 am
Surf spul: Naish Competition Wave 8'3"+8`5"&Supercross 264-Naish Boxer SL 7.0/Force 6.2-5.3-4.7-4.2-3.7
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Naishman » vr mei 31, 2019 5:56 pm

Leuk draadje, geen we bijhouden en eens inzetten.

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » vr mei 31, 2019 7:48 pm

Naishman schreef:
vr mei 31, 2019 5:56 pm
Leuk draadje, geen we bijhouden en eens inzetten.
Zoals het er nu uit ziet volgende week zaterdag op S’hout ;)

Gebruikersavatar
Naishman
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 898
Lid geworden op: zo mar 09, 2003 1:14 am
Surf spul: Naish Competition Wave 8'3"+8`5"&Supercross 264-Naish Boxer SL 7.0/Force 6.2-5.3-4.7-4.2-3.7
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Naishman » vr mei 31, 2019 8:33 pm

Dan staat er weer een vliegmeeting gepland.
Maar bij teveel wind skippen we die 😉

Gebruikersavatar
Ilja85
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 1220
Lid geworden op: wo nov 07, 2001 1:00 am
Surf spul: Horue Tiny 110 + Vini pro foil, Fanatic skate's, highwinds, Severne Unit/ Freeks / Blade

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Ilja85 » ma jun 03, 2019 10:44 am

Inmiddels weer keer of 4-5 ingezet.
De neus draait nu wel mooi voorbij downwind weg, maar ik klap vervolgens nog steeds met t spul downwind (mast richting downwind) tegen het water met een mega faceplant. :lol:
De inzet gaat geloof ik wel goed (zeil voorlangs, voorste arm gestrekt houden, van de wind afspringen, board intrekken)
Maar volgens mij kijk ik niet achterom en trek ik amper extra aan mijn zeilhand, dus dat zit er nog niet goed in denk ik.

Dit is ook een mooie: :D


Gebruikersavatar
Kees
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 295
Lid geworden op: di jul 20, 2004 9:47 am
Teamrider: SailboardsTarifa Hotsails Maui
Surf spul: Sailboards Tarifa Electron 81-91 en foil board, Hotsails KS3 3.4-4.0-4.6-4.9-5.5 en Speedfreak 6.5
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Kees » ma jun 03, 2019 12:02 pm

Inmiddels land ik de forward al sinds 1995 ofzo en over beide kanten. Gisteren op Oostvoornse meer met de foil ook weer paar mooi doorgevaren!
De grootste fout die ik de meeste mensen zie maken is dat ze eerst springen en dan pas inzetten. Dan kom je vaak maar halverwege, en dus dikke faceplant.
Op kleine golven of vlak water moet je hem eigenlijk al inzetten (dus voorste arm snel strekken en achterste aantrekken ) op het moment dat je vin het water verlaat, dus bijna 1 beweging. Je maakt dan een spinloop wat eigenlijk hetzelfde is maar iets vlakker. Je draait dus wat horizontaler waardoor je meer op je rug zult landen en makkelijker door zult varen.
Als je dat doorhebt dan kun je ze op grotere golven gaan inzetten waarbij je eerst meer hoogte maakt voor je hem inzet.

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » ma jun 03, 2019 2:33 pm

Vorige week heeft DirB er eentje vastgelegd waarvoor ik hem erg dankbaar ben, kan nu goed zien wat ik verkeerd doe.
ten eerste draai ik volgens mijn nog te langzaam, ook zie je heel duidelijk dat ik in het laatste deel van de rotatie mezelf strek waardoor ik de rotatie afrem.

Condities waren 18-24 knopen onshore met 93L en 5.4m2
loopje zit op minuut 3.24.


Gebruikersavatar
Barbatruc
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 822
Lid geworden op: zo sep 27, 2015 1:24 pm
Teamrider: Klein maar fijn
Surf spul: Quatro, 5-Oceans, CAAS masten, Patagonia pak

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Barbatruc » di jun 04, 2019 9:40 pm

Sommige YouTube filmpjes kan ik wel slowmotion afspelen, maar deze helaas niet. Lastig te zien dat je je strekt, wel kantelt ineens je plank op z'n zij, maar hoe dat komt?

Dit is de link naar t moment van de forward:
https://youtu.be/0lYCNq-P-6Q?t=3m20s

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » di jun 04, 2019 11:08 pm

Barbatruc schreef:
di jun 04, 2019 9:40 pm
Lastig te zien dat je je strekt, wel kantelt ineens je plank op z'n zij, maar hoe dat komt?

Bij de landing bedoel je toch?
Dit komt omdat ik op het aller laatste moment toch uit mijn voetbanden schiet.
Maar zoals het er nu uitziet zaterdag nieuwe ronde nieuwe kansen :)
Ik heb nu op mijn lijstje staan:

- board meer downwind sturen voordat ik roteer.

-harder inzetten (snellere rotatie) en zeilhand verder naar achter.

- langer klein blijven zodat ik board bij me kan houden tijdens de landing.

Gebruikersavatar
Barbatruc
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 822
Lid geworden op: zo sep 27, 2015 1:24 pm
Teamrider: Klein maar fijn
Surf spul: Quatro, 5-Oceans, CAAS masten, Patagonia pak

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Barbatruc » wo jun 05, 2019 7:37 am

Dit docje met tips adhv allelei filmpjes/internet heb ik eerder gedicht. Misschien heb je er wat aan?
https://www.dropbox.com/s/n4dr1f1cdpzd9 ... .docx?dl=0
(O.a. wel lang maken op t eind)

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » za aug 03, 2019 9:46 am

Yes! Gister op Andijk stond ik hem eindelijk helemaal “droog” met voetjes nog netjes in de banden.
Gekke was dat de condities verre van ideaal waren, weinig golven of chop voor de take off.
Alleen wat deining en te weinig wind voor klein setje.
Nu helaas maandje wachten voor ik weer het water op kan.

Gebruikersavatar
Barbatruc
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 822
Lid geworden op: zo sep 27, 2015 1:24 pm
Teamrider: Klein maar fijn
Surf spul: Quatro, 5-Oceans, CAAS masten, Patagonia pak

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Barbatruc » zo aug 18, 2019 6:20 pm

Nog tips voor timing? (Ik bedoel: het chophoppen + "katapulten" moet natuurlijk op t juiste moment samen komen..)

Morgen misschien oefenen op S’hout (of ik ga naar Wijk)
Laatst gewijzigd door Barbatruc op zo aug 18, 2019 6:37 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
EdwinR
Windsurf guru
Windsurf guru
Berichten: 2789
Lid geworden op: vr okt 22, 2004 11:51 pm
Surf spul: Freestyle/wave en superfreaks

Re: Project ForwardLoop

Bericht door EdwinR » zo aug 18, 2019 6:23 pm

Ja, één tip: proberen!

Gebruikersavatar
Barbatruc
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 822
Lid geworden op: zo sep 27, 2015 1:24 pm
Teamrider: Klein maar fijn
Surf spul: Quatro, 5-Oceans, CAAS masten, Patagonia pak

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Barbatruc » zo aug 18, 2019 6:39 pm

Hahah dat loopt al ja incl variaties van dingen die lukken en niet lukken. :D

Lijkt nog een dingetje te zijn van timing, vandaar de vraag

Planee
Freeride pro
Freeride pro
Berichten: 238
Lid geworden op: vr aug 31, 2001 10:20 am
Surf spul: freestyle 100 liter, mistral syncro 76 liter. 4.2 voodoo, 4,5 en 5,0 hero,5.7 ice. Xantos 295

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Planee » ma aug 19, 2019 8:53 am

Barbatruc schreef:
zo aug 18, 2019 6:20 pm
Nog tips voor timing? (Ik bedoel: het chophoppen + "katapulten" moet natuurlijk op t juiste moment samen komen..)

Morgen misschien oefenen op S’hout (of ik ga naar Wijk)
laat even weten; wil wel samen trainen en heb misschien wat tips!
vandaag vrije dag namelijk

Gebruikersavatar
funride
Worldcupper wannabe
Worldcupper wannabe
Berichten: 551
Lid geworden op: za apr 19, 2014 7:23 pm
Teamrider: sweet waves
Surf spul: JP/NP
Contacteer:

Re: Project ForwardLoop

Bericht door funride » di aug 20, 2019 8:36 am

@Barbatruc & @Planee
Samen oefenen maakt altijd beter, ding is wel dat ik over rechts spring (Schellinkhout of soms Andijk)
Wijk aan zee ben ik al lang blij als ik een mooie rocket air kan staan 😅
Nu net terug van 3weken surfen in Baskenland en weer focus op windsurfen.

Qua timing: eerst Chophop, dan afvallen in lucht en pas intrekken als je neus bijna down wind is.
Het is vooral belangrijk dat je niet te vroeg intrekt als het board nog niet helemaal los is, hierdoor draai je met alleen het zeil en blijft board achter.
Daarnaast zoek ik meestal een mooie ramp van ongeveer 40cm die niet al te steil is.
Laatst gewijzigd door funride op di aug 20, 2019 12:16 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Barbatruc
Die-hard windsurfer
Die-hard windsurfer
Berichten: 822
Lid geworden op: zo sep 27, 2015 1:24 pm
Teamrider: Klein maar fijn
Surf spul: Quatro, 5-Oceans, CAAS masten, Patagonia pak

Re: Project ForwardLoop

Bericht door Barbatruc » di aug 20, 2019 11:38 am

Het is vooral belangrijk dat je niet te intrekt als het board nog niet helemaal los is, hierdoor draai je met alleen het zeil en blijft board achter.
Hahaha daar heb ik al veel ervaring mee ja! Dan wordt t meer een soort gecontroleerde katapult waarbij ik soms wel heel mooi vrijwel helemaal rondzweef... :lol:

Plaats reactie